Elevii care sunt scutiți de efort fizic trebuie să fie prezenți la ora de Sport și să aibă încălțăminte adecvată, după cum prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Menționăm că aceste prevederi s-au aplicat și în anul școlar trecut.
„Art. 112. — (1) Elevii scutiți de efort fizic au obligația de a fi prezenți la orele de educație fizică și sport. Acestor elevi nu li se acordă calificative/note și nu li se încheie media la această disciplină în anul în care sunt scutiți medical.”
Elevii trebuie să aibă încălțăminte adecvată pentru sala de sport, chiar dacă sunt scutiți medical. Absențele la aceste ore se trec în catalog, conform art. 112 alin. (3) din ROFUIP: „Elevii scutiți medical nu sunt obligați să vină în echipament sportiv la orele de educație fizică și sport, dar trebuie să aibă încălțăminte adecvată pentru sălile de sport. Absențele la aceste ore se consemnează în catalog.”
Acești elevi pot avea sarcini organizatorice, de exemplu, arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ținerea scorului, pentru integrarea lor în colectiv, conform ROFUIP.
Art. 112 — (4) „Pentru integrarea în colectiv a elevilor scutiți medical, în timpul orei de educație fizică și sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea în vedere recomandările medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ținerea scorului etc”
În regulament se mai arată că „pentru elevii scutiți medical, profesorul de educație fizică și sport consemnează în catalog, la rubrica respectivă, „scutit medical în anul școlar”, specificând totodată documentul medical, numărul și data eliberării acestuia. Documentul medical va fi atașat la dosarul personal al elevului, aflat la secretariat.”
Ştim deja că momentul optim pentru a face mişcare este dimineaţa şi că ideal ar fi să practicăm sportul de cel puţin trei ori pe săptămână. Multe dintre acestea sunt doar recomandări, desigur, dar se bazează pe date agregate înregistrate de la mii de participanți, care arată ceea ce pare să funcționeze cel mai bine pentru majoritatea oamenilor și, de asemenea, din multe perspective diferite, scrie Science Alert.
De exemplu, aceste date ne pot arăta factori interesanți și utili, cum ar fi cât de mult exercițiu este necesar pentru a compensa statul jos toată ziua sau cum să scăpăm de greutate cel mai bine și cum chiar și un singur antrenament poate aduce beneficii pentru sănătate.
Potrivit platformei de cercetare Study Finds, cercetătorii au condus un nou studiu internaţional şi au analizat datele de sănătate publică de la peste 350.000 de oameni din SUA, colectate prin intermediul National Health Interview Survey (NHIS) între 1997 și 2013. Echipa condusă de Mauricio dos Santos, cercetător în fiziologia exercițiilor la Universitatea Federală din São Paulo, din Brazilia, a avut o singură întrebare la care dorea să răspundă: contează dacă facem exerciții fizice doar în weekend, în doar una sau două sesiuni, sau este mai bine să împărțim activitatea fizică în trei sau mai multe sesiuni regulate în timpul săptămânii?
Făcând exerciții fizice doar în weekend putem fi la fel de sănătoși precum cei care au activitate zilnic. Cercetătorii au descoperit o diferență foarte mică în ceea ce privește reducerea riscului de mortalitate din toate cauzele sau în mod specific de cancer sau boli cardiovasculare între cei care fac exerciții fizice doar în weekend și participanții care au făcut mișcare mai regulat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News