Consiliul Naţional al Elevilor din România trage un semnal de alarmă după apariţia în Monitorul Oficial a unei OUG.
"Ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanței de urgență nr. 70/2020, Guvernul României a inițiat o propunere de hotărâre de Guvern privind decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi, o propunere care presupune tranzacționarea drepturilor elevilor, motiv pentru care Consiliul Național al Elevilor trage un semnal de alarmă privind conținutul acesteia.
Pe data de 15 mai 2020, s-a publicat în Monitorul Oficial al României, partea I nr. 103, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, prin care:
Transportul rutier de persoane continuă să funcționeze în regim comercial, fiind prelungită valabilitatea licențelor operatorilor de transport, măsură care încalcă avizul Consiliului Legislativ nr. 145/12.05.2020 pentru propunerea legislativă privind prelungirea valabilității programelor de transport județean nr. 145/12.05.2020, așadar problema elevilor navetiști rămâne nerezolvată, întrucât consiliile județene nu vor încheia contracte de serviciu public în care să prevadă aceste facilități pentru elevi. Mai mult decât atât, observăm faptul că propunerea de Hotărâre de Guvern nu prezintă niciun fel de sancțiune pentru operatorii de transport care nu o vor respecta, neexistând, la ora actuală, nicio pârghie legală pentru astfel de sancțiuni. Inexistența unor sancțiuni aplicabile operatorilor de transport favorizează apariția unor abuzuri a căror victime sunt elevii, iar instituțiile statului se află în complicitatea acestora - un exemplu pertinent în acest sens este dat de faptul că, pe tot parcursul anului 2018, ISCTR a acordat amenzi doar pentru 2 operatori de transport. Operatorii de transport nu vor putea fi obligați să îndeplinească obligații de serviciu public (transportând elevii cu reducere sau gratuitate) dacă aceștia continuă să funcționeze în regim comercial; Elevii care călătoresc între două localități din două județe diferite folosind mijloace de transport rutier de persoane nu vor mai beneficia de reducerea de 50%; Ordonanța de urgență a Guvernului discriminează elevii care sunt școlarizați în altă localitate de domiciliu, dacă aceștia au în localitatea de domiciliu o unitate de învățământ preuniversitar.", se arată într-un comunicat SCNE.
"Pe data de 27 mai 2020, a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării Proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor și de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 42/2017, iar analiza conținutului proiectului a dus la constatarea următoarelor:
Elevii sunt privați nu doar de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport rutier județean și interjudețean, ci și de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport feroviar; Hotărârea de Guvern discriminează elevii care sunt școlarizați în altă localitate de domiciliu, dacă aceștia au în localitatea de domiciliu o unitate de învățământ preuniversitar; Nu este prevăzută niciun fel de sancțiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii. Atragem atenția Guvernului României asupra faptului că, atâta timp cât operatorii de transport funcționează în regim comercial, ei nu vor putea fi obligați să acorde facilități de transport pentru elevi, fiind vorba de o obligație de serviciu public specifică unui contract de serviciu public care în continuare nu există; Elevii nu vor beneficia de niciun fel de reducere pe perioada vacanțelor, deși Guvernul României promitea faptul că elevii vor beneficia de aceste facilități pe tot parcursul anului calendaristic .
În acest sens, Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului României urgentarea organizării unei întrevederi în care să fie discutată problema transportului elevilor cu toți factorii interesați. Aprobarea Hotărârii de Guvern fără o astfel de consultare prealabilă va promova tranzacționarea drepturilor elevilor, iar reprezentanții elevilor se opun acestor practici.", se mai arată în comunicat.
"Opinăm că luând un drept al elevilor (dreptul general de 50% reducere pe toate mijloacele de transport, conform Legii educației naționale nr. 1/2011), ca să institui un drept deja prevăzut în Constituția României (dreptul la învățătură, prin asigurarea transportului gratuit de acasă și până la școală), Guvernul României promovează tranzacționarea drepturilor elevilor. Proiectul de hotărâre conține o serie de lacune și, dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar priva elevii de un drept general. Solicităm prim-ministrului României, domnului Ludovic Orban, organizarea unei întruniri cu toate părțile interesate de problema transportului elevilor - acțiune care trebuia realizată de luni de zile. Ne aflăm, în punctul de față, într-un vid legislativ", a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu