Elevii semnează o petiție împotriva premierii publice la sfârșitul anului școlar

Foto Pexels
Foto Pexels

Pe site-ul petitieonline.com a apărut o scrisoare care cere interdicția premierii publice a elevilor, la finalul anului școlar, sub premisa că acestea, în mod inerent, încalcă legea GDPR.

Ana Nela Popoveniuc, profesor doctor la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” din Bacău, a lansat o petiție în nume personal, ca urmare a efectelor pe care a observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune.

Profesoara susține că renunțarea la această practică ar însemna respectarea dreptului la intimitate al copilului.

„Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor doctor la Școala Gimnazială ,, Ion Creangă" din Bacău. Aeastă petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separâdu-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu.

Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți.

Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil.”, este textul petiției care poate fi semnată aici.

Sorin Cîmpeanu: Vrem să renunțăm la teze

Dacă Ministerul Educației va lua în calcul opțiunea, aceasta nu ar fi prima schimbare implementată de Sorin Cîmpeanu, care a anunțat în primăvara aceasta și că se va renunța la tezele și la mediile semestriale de anul următor.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat intenția de renunțare la obligativitatea tezelor semestriale. În ceea ce privește mediile, ministrul a spus că sigur vor fi încheiate la finalul anului școlar. Cele semestriale nu au avut nicio relevanță, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Având în vedere relevanța tezelor semestriale, având în vedere această structură a anului școlar care se bazează pe cele cinci module de învățare, alternate cu perioade de repaus, intenționăm să renunțăm la obligativitatea acestor teze semestriale. Sunt convins că fiecare profesor știe bine, uneori știe foarte bine, când să-și planifice aceste evaluări pe parcurs, de-a lungul anului școlar”, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a spus că susține solicitarea elevilor de a fi introduse evaluări standardizate, sumative, la final de an școlar.

„Solicită elevii și o evaluare standardizată la început de an școlar. Este un model pedagogic pe care îl avem în atenție și împreună cu specialiștii în științele educației îl vom analiza și îl vom implementa încă din din anul școlar 2022-2023”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat când se vor încheia mediile, dacă nu se vor mai da teze semestriale, ministrul a răspuns astfel: „Sigur vom avea medii la finele anului școlar. Mediile încheiate la final de semestru aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că nu au avut nici relevanță și nici nu au fost folosite, deci se va libertate profesorilor să-și organizeze evaluările pe parcurs în funcție de calendar, de ritmul de predare”.

De asemenea, ministrul Sorin Cîmpeanu spus că există un plan în ceea ce privește componența mediilor, dar că acesta va fi anunțat după ce va fi certificat de experții în educație.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat noua structură a anului școlar, care va avea module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte, potrivit declarațiilor de presă susținute la finalul ședinței de Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel