Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă, o serie de precizări cu privire la eliberarea deciziilor de carantină sau izolare, precum şi eliberarea de către medicii curanţi a certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare.
Publicitate
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii remis Agerpres, eliberarea deciziilor pentru izolare şi a fişelor de izolare sau carantină se realizează de către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
În caz de carantină sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină/izolare, se precizează în comunicat.
'Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti (...) persoanelor asigurate aflate în următoarele situaţii: au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS-CoV-2, au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii. Certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile', informează MS.
Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină.
Sursa citată mai spune că, pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării, potrivit legii, în unităţi sanitare sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz.
La externare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia. 'În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare şi persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare', afirmă MS.
Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2 pentru care s-a dispus măsura izolării la domiciliu sau la o locaţie declarată, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă şi au monitorizat aceste persoane.
Pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile.
Pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 5 zile. Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fişelor de izolare, care se generează în mod automat din aplicaţia informatică Corona Forms.
Pe teritoriul României, 236.006 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus erau sâmbătă în izolare la domiciliu, iar 11.362 în izolare instituţionalizată. De asemenea, 102.381 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată - 24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu