MAI a demarat finanţarea din fonduri europene pentru informatizarea sistemului actelor de stare civilă, ceea ce va duce la reducerea birocraţiei şi a drumurilor la ghişee.
Ministerul Afacerilor Interne a depus vineri cererea de finanţare din fonduri europene pentru realizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă. Prin acest proiect se urmăreşte informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă (naştere, căsătorie, divorţ, deces), precum şi implementarea suportului necesar dezvoltării şi accesării serviciilor electronice ce au la baza informaţii primare de stare civilă, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului, implementarea acestui sistem va conduce la accesarea online a datelor/informaţiilor referitoare la procedurile/formularele privind actele de stare civilă, descărcarea on-line şi completarea în format editabil a formularelor necesare cererilor pentru eliberarea actelor de stare civilă, încărcarea on-line a unor categorii de formulare necesare emiterii actelor de stare civilă, plata on-line a taxelor aferente, programarea on-line în vederea eliberării documentelor emise la nivelul MAI.
Reducerea birocraţiei
Printre alte beneficii oferite de acest sistem se numără şi reducerea birocraţiei prin eliminarea treptată a evidenţelor manuale, dar şi asigurarea transparenţei activităţilor desfăşurate. De asemenea, vor fi digitizate documentele de stare civilă din ultimii 100 de ani.
Informatizarea va reduce numărul de drumuri pe care cetăţenii le vor face la ghişee, în contextul în care documentele vor putea fi accesate electronic. În plus, va creşte nivelul de securitate al documentelor emise de serviciile de stare civilă.
Proiectul are o valoare de aproximativ 34 milioane euro (fără TVA) şi va fi implementat pe parcursul a 36 de luni. Proiectul se încadrează în implementarea Strategiei naţionale în domeniul TIC (Agenda Digitală pentru România) şi va răspunde nevoilor cetăţenilor pentru înregistrarea evenimentelor de viaţă. Parteneri în proiect, alături de Ministerul Afacerilor Interne, sunt Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, se mai precizează în comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci