Avocatul Toni Neacșu a declarat, vineri seară, la Antena 3, că măsura de eliberare a unor persoane condamnate de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție este discriminatorie.
Publicitate
Avocatul Toni Neacșu a făcut un apel la Parlament cu privire la faptul că există oameni care au fost condamnați de completurile de cinci judecători de la ÎCCJ și care nu pot fi eliberați.
”Să nu uităm, Curtea Constituțională a constatat că începând cu data de 1 februarie 2014 și până pe 7 noiembrie când s-a pronunțat, toate completurile de cinci de la Înalta Curte au funcționat nelegal. Mai mult, actele judiciare emise de aceste completuri nelegale sunt, din punct de vedere al Codului de Procedură Penală, lovite de nulitate absolută și în mod normal ar trebui să fie desființate astfel încât drepturile să fie reparate. Acest lucru nu se poate din câteva considerente mai degrabă pur formale și anume că nu mai există acest remediu procedural care este contestația în anulare. Eu am făcut deja un apel către Parlament pentru că acolo cred eu că este soluția", a declarat fostul membru al CSM la Antena 3.
Citrește și: Cristoiu: Elena Udrea poate să vină în țară
"Ar mai exista și în justiție câteva remedii"
"Ideea este că suntem totuși în cel mai mare scandal care a lovit Înalta Curte de Casație și Justiție cred că în istoria ei de 100 de ani, mai ales prin amploarea încălărilor drepturillor și libertăților fundamentale în ceea ce privește persoanele judecate așa cum au fost constatate chiar de Curtea Constituțională. Vorbim de un scandal atât de mare și de un număr atât de mare de persoane care sunt vătămate, este firesc că trebuie să găsim metode pentru a remedia situația în care se află. Este total discrimatoriu să iasă doar anumite persoane. Rămân persoane în camerele din care ies cei câțiva care au ieșit zilele acestea care se află exact în aceeași situație, au fost judecați exact de același complet, în aceeași compunere, cu o zi, două mai devreme, dar comunicarea hotărârii s-a făcut mai repede, unora la șase luni, altora la opt luni. Cineva trebuie să își asume, iar cel care poate să își asume este legislativul pentru că el face legile. Iar aici, piedica din punct de vedere procedural este o prevedere din Codul de Procedură Penală care leagă introducerea acestei contestații în anulare dar în termen de 30 de zile. Sigur, ar mai exista și în justiție câteva remedii. De exemplu, să se ajungă la Curtea Constituțională cu excepție de neconstituționalitate vizând acest articol, respectiv acest termen de 30 de zile, așteptând ca instanța contituțională să constate că este neconsituțional să depinzi în repararea drepturilor care au fost încălcate", a mai spus Toni Neacșu.
Citește și: ÎCCJ, completuri, decizii NULE. Două infracțiuni grave, cine e VINOVAT
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu