Medicul Raed Arafat a reacționat, marți, după toate acuzațiile care i-au fost aduse în urma tragediei produse pe Lacul Siutghiol, cu o zi înainte.
"Am ceva de zis totuși în acest sens. Va trebui să ne uităm întotdeauna în spate, de unde am pornit, și să nu uităm niciodată acest lucru. Deci, eu o să vă dau câteva cifre. România anilor '90, până în anul 2000, avea maximum trei sau patru echipamente de descarcerare în toată România. La accidentele rutiere ajungeam și trăgeam uneori cu tractoarele mașina, ca să scoatem victima din mașină. Abia în 2001 s-au cumpărat primele echipamente de descarcerare, cu foarte mare efort să convingem Banca Mondială, cu Ministerul Sănătății, să cumpere 33 de mașini de descarcerare. Deci nici măcar atunci nu am avut câte un echipaj pe județ.
România anilor '90 avea foarte multe ambulanțe care nu aveau nimic pe ele. Acum, România acestor ani este plină de mașini care sunt complet dotate. Și ieri s-a încercat să se spună că mașina de la Ambulanță nu avea defibrilator. Deci, vă spun, toate mașinile care au fost acolo au avut echipamente.
(...) Ce vreau să spun este că România, din anii '90 până în anul 2014, a evoluat. Noi nu avem un sistem perfect, cum nu are aproape nicio țară din lume un sistem perfect. Și când am fost în Statele Unite, să discut cu colegii de la Agenția Federală pentru Urgență, de când s-a făcut Departamentul (n.r. - Departamentul de Intervenţii în situaţii de urgenţă din cadrul MAI) la noi - vreau să ajung la acest aspect, că astăzi s-a menționat de mai multe ori Departamentul - am avut o discuție cu ei, cum lucrează, și pot să vă spun că sunt în continuă dezvoltare și transformare. Nu stau pe loc. Și America are experiența și a trecut prin multe. Tot timpul sunt în evoluție și în schimbare.
S-a pus problema Departamentului. Departamentul a fost înființat la sfârșitul lunii ianuarie. Deja astăzi s-a pus problema că ce a făcut Departamentul, ce face Departamentul? Un Departament, ca să vezi impactul lui real, dacă te aștepți să îl vezi într-o lună, două, trei, înseamnă că nu ești deloc realist, înseamnă că visezi. Un departament se construiește și începe să aibă impact și cu cât se consolidează mai mult, cu atât se dezvoltă mai mult. Și un departament, o să vedem impactul acestui Departament în următorul an, doi, trei. Este normal. Și acest Departament va continua să se dezvolte, cu toate structurile care sunt sub el și încet - încet să le integreze mai bine. Dar acest lucru nu se poate face peste noapte. Nicăieri în lume nu faci o mișcare și te aștepți ca această mișcare să producă un impact național, masiv, consolidat, într-un timp foarte scurt.
Deci, acest Departament a făcut deja câteva chestii: a identificat vulnerabilități, a identificat probleme, deja a început să se rezolve unele dintre ele. Este adevărat că nu se iese să se vorbească despre ce probleme sunt, pentru că, din păcate, dacă mâine spun: 'Uitați, am identificat acest lucru!'. Eu nu știu ce poate să fie folosit în spațiul general și să ne trezim după asta că, pentru că am identificat că există o vulnerabilitate, suntem vinovați, pentru că am identificat-o.
Deci noi încercăm să rezolvăm foarte multe aspecte în sectorul de urgență. Sectorul de urgență încă mai are foarte multe de rezolvat. Are vulnerabilități, are probleme pe diferite segmente, pe care cum le identificăm, începem să le găsim soluții. Și acest lucru o să vedem impactul lui pe parcurs, exact cum au făcut și Statele Unite, cum a făcut și Franța, cum au făcut toate țările care au consolidat sistemul lor pe parcursul unor ani.
Întodeauna trebuie să ne uităm de unde am pornit. Am pornit de la nimic aproape. Am pornit de la câteva mașini, am pornit de la câteva mașini de pompieri, care erau cum erau. (...) Dacă vedem dotarea pompierilor din ziua de astăzi, nu arată deloc ca dotarea pompierilor de acum cinci ani și sper că peste cinci ani nu va arăta deloc ca dotarea lor de acum. Dar aceste lucruri au o limită. Și limita lor este cât putem investi, cât putem plăti, ce putem face cu timpul și pregătirea resursei umane, care este extrem de costisitoare și consumatoare", a declarat Raed Arafat, în emisiunea "Sinteza zilei", de la Antena 3.
Bilanțul SMURD
Raed Arafat a precizat că SMURD realizează în jur de 1.050 - 1.150 de intervenții pe zi, dintre care cinci-șase la nivel aerian, dacă vremea permite.
"Dacă luăm pe an, vorbim de sute de mii de cazuri deja pe linia SMURD-ului. Și dacă vorbim de zbor, atingem 7.000 de ore de zbor pe an", a continuat fondatorul SMURD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu