Coreea de Nord denunță vânzarea de elicoptere Apache către Coreea de Sud: "Acțiune imprudentă și provocatoare"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Coreea de Nord a condamnat ferm, joi, decizia Statelor Unite de a vinde elicoptere Apache către Coreea de Sud, calificând această acțiune drept "imprudentă și provocatoare".

Potrivit Ministerului nord-coreean al Apărării, acest acord de armament este conceput pentru a "crește în mod deliberat instabilitatea securității în regiune" și reprezintă o amenințare directă la adresa păcii în Peninsula Coreeană.

Într-un comunicat oficial, Phenianul a subliniat că este categoric împotriva consolidării militare a ceea ce consideră a fi "forțele vasale" ale Statelor Unite în Asia-Pacific. Această poziție vine în contextul în care Washingtonul a aprobat recent nu doar vânzările de armament către Coreea de Sud, ci și către Japonia și alți aliați din regiune.

Coreea de Nord a avertizat că aceste acțiuni vor determina regimul să își "consolideze și mai mult" mijloacele de "descurajare strategică", indicând o posibilă accelerare a dezvoltării propriului arsenal militar. Regimul de la Phenian a subliniat că actuala situație de securitate necesită un echilibru militar în regiune, ceea ce implică o creștere semnificativă a capacităților de apărare nord-coreene.

Pe de altă parte, Ministerul sud-coreean pentru Unificare a respins acuzațiile Phenianului, declarând că, de fapt, Coreea de Nord este cea care "amenință pacea și stabilitatea în peninsula coreeană" prin dezvoltarea continuă de arme nucleare și rachete, considerate ilegale de comunitatea internațională. Seulul consideră că retorica nord-coreeană este o încercare de a justifica propriile acțiuni militare agresive.

Statele Unite au anunțat luni aprobarea vânzării către Coreea de Sud a până la 36 de elicoptere de atac Apache, alături de echipamente aferente, într-o tranzacție evaluată la aproximativ 3,5 miliarde de dolari. Conform Agenției Americane de Cooperare pentru Apărare (DSCA), această vânzare are rolul de a întări capacitatea Seulului de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind o forță capabilă să descurajeze adversarii.

Tranzacția trebuie să fie aprobată de Congresul SUA înainte de a fi finalizată, însă se așteaptă ca acest proces să fie doar o formalitate, având în vedere importanța strategică a Coreei de Sud ca aliat al Washingtonului în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel