Filialele Ligii Studenților de la Universitatea Maritimă din Constanța și de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași protestează împotriva tăierii gratuității la tren pentru studenți.
Publicitate
Guvernul Cîţu a decis ca studenţii să nu mai beneficieze de călătorii gratuite nelimitate cu trenul. Ludovic Orban a anunţat că, la nivelul Executivului, se discută decontarea unui anumit număr de călătorii efectuate pentru întoarcerea în oraşul de domiciliu şi deplasarea spre cel de studiu (vezi AICI).
Mai multe filiale ale Ligii Studenților protestează față de măsurile Guvernului Cîțu.
„Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța critică dur Ordonanța de Urgență dezbătută zilele acestea de Guvernul României.
Studenții Universității Maritime din Constanța s-au adunat astăzi pentru a-și arăta dezacordul referitor la reducerea subvenției pentru transportul feroviar al studenților, susținând astfel poziția exprimată de federația din care organizația noastră face parte.
Considerăm că o reformă educațională nu începe prin eliminarea drepturilor studenților, ci mai degrabă ar trebui să reprezinte un progres constant.
Gratuitatea la tren reprezintă un beneficiu real și palpabil, pe care studenții unei țări care pretinde că prioritizează educația îl merită. P.S.: Ținem să precizăm faptul că pentru această activitate s-au luat toate măsurile necesare contextului epidemiologic“, precizează Liga Studenților din Constanța.
„Liga Studenților din Iași se opune deciziei actualei coaliții de guvernare de a limita dreptul studenților la călătoria gratuită cu trenul în vederea scăderii deficitului bugetar și solicită Guvernului demararea de consultări cu reprezentanții studenților în această chestiune.
Este scandalos faptul că în loc să propună o soluție fezabilă pentru limitarea pensiilor speciale sau a instituțiilor supradimensionate care consumă resurse de la bugetul de stat fără să aducă vreun beneficiu social proporțional, actuala coaliție de guvernare lovește în studenți într-o perioadă dificilă în care nu au existat măsuri remediale reale pentru tineri.
În realitate, impactul bugetar al gratuității pe cale ferată pentru studenți este foarte redus, fiind de 0,0189% din PIB în 2018, de 0,025% în 2018, de 0,025 în 2019 (anul în care s-au dat cele mai multe subvenții de până acum), respectiv de 0,012% din PIB în 2020“, precizează și filiala Ligii Studenților de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu