Domeniile agricol și cel al construcțiilor se vor confrunta cu serioase provocări, în cazul în care Guvernul le va tăia facilitățile fiscale de care beneficiază în prezent.
Reducerea veniturilor și exodul forței de muncă reprezintă doar câteva dintre efectele pe care specialiștii din aceste două sectoare le-au identificat. Eliminarea facilităților fiscale ar conduce la o diminuare de aproape 600 de lei a salariilor, conform afirmațiilor angajaților unei ferme agricole, care se declară nemulțumiți de o astfel de perspectivă.
Angajat: Într-un context în care suntem deja atât de puțini și avem venituri mici, acum ne amenință și cu scăderea acestor facilități. Va fi extrem de dificil să ne descurcăm, și oricum nu vom mai avea aproape nimic. S-ar putea să fim puși în situația de a căuta oportunități în altă parte.
Reporter: Vă gândiți să părăsiți țara?
Angajat: Da, este o opțiune grea. Dacă mai adăugăm și impozitul pe care trebuie să-l achităm, nu vom face față și vom încheia cu datorii.
Angajat: Sincer, nu sunt deloc de acord. Reducerea salariilor ne afectează semnificativ. Cu ce ne vom întreține?
Proprietarul fermei are temeri că angajații nu vor fi de acord cu venituri mai mici și vor alege să plece.
"Trebuie să rămână aceste facilităţi pentru agricultură, pentru că e cel mai riscant domeniu al economiei, unde ne confruntăm în primul rând cu calamităţile naturale. Dacă statul vrea să aibă venituri şi să scadă preţurile la alimentele de bază, trebuie să facem investiţii. Angajaţii trebuie să rămână în ţară şi bineînţeles, ca fiecare, vrea să aibă un venit mai mare, pentru că şi cheltuielile au crescut în momentul de faţă.
Noi trebuie să creştem salariul cu 20 de procente şi atunci automat şi preţul produsului va creşte. Iar dacă nu vom putea să-l comercializăm, fiind un produs perisabil, va trebui să luăm măsuri până la închiderea fermei", a spus Cornel Stroescu, proprietarul fermei, potrivit Rador.
Și în sectorul construcțiilor antreprenorii afirmă că facilitățile acordate au mai contribuit la rezolvarea problemei lipsei de forță de muncă, iar acum aceasta va reveni în prim-plan, odată cu eliminarea lor.
Decizia de a adopta concomitent ordonanțele pentru reducerea deficitului excesiv a fost convenită în cadrul întâlnirii coaliției de guvernare care a avut loc ieri la Palatul Victoria. Cu toate acestea, nu s-a ajuns încă la un consens între PSD și PNL cu privire la conținutul detaliat al acestor măsuri legislative, iar aspectele fiscale necesită în continuare discuții și consultări suplimentare cu mediul de afaceri.
Proiectul privind Ordonanța de Urgență cu privire la reducerea cheltuielilor publice și restructurarea aparatului administrativ a fost în mare măsură finalizat, dar varianta ce vizează eliminarea unor facilități fiscale și modificarea unor taxe este încă subiect de dezbatere în interiorul coaliției.
"România nu-şi mai poate permite ce şi-a permis acum câteva luni"
"Nu taie nimeni, până când nu vom discuta din nou cu toată industria. Domnilor, aveţi miliarde, care vin de la UE pentru toate zonele de digitalizare din România. Vreţi să riscăm să pierdem aceste miliarde şi să n-aveţi ce munci sau să ne aşezăm la masă şi să înţelegem că România nu-şi mai poate permite ce şi-a permis acum câteva luni", a spus Marcel Ciolacu, la Aleph News.
Măsurile fiscale sunt subiectul negocierilor dintre liderii coaliției de mai multe săptămâni și mai sunt pași de parcurs înainte de a ajunge la un proiect comun. PNL insistă să mențină cota de impozitare pentru a proteja mediul de afaceri, iar liderul PNL, Nicolae Ciucă, subliniază necesitatea ca măsurile guvernului să fie echitabile atât pentru cetățeanul obișnuit, cât și pentru mediul de afaceri:
"Sunt măsuri pe care le vom susţine în continuare, având nevoie, în situaţie de criză, să sprijinim economia, să sprijinim investiţiile fără să venim cu măsuri care să încetinească, fără să identificăm care vor fi efectele ulterioare", a spus Nicolae Ciucă.
Fără aceste două ordonanțe de urgență, deficitul bugetar ar putea depăși 6,2% din PIB, ceea ce ar fi mai mare decât nivelul înregistrat anul trecut. O astfel de situație ar conduce la blocarea fondurilor europene și la majorarea dobânzilor, avertizează premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News