Eliminarea Limbii latine din planurile-cadru pentru liceu, criticată de Societatea de Studii Clasice din România

Foto: Freepik
Foto: Freepik

SSCR a reacţionat la eliminarea Limbii Latine din planurile cadru pentru liceu.

Toate țările Uniunii Europene „cu un sistem de învățământ solid oferă, în diverse formule, posibilitatea studierii limbilor clasice”, argumentează Societatea de Studii Clasice din România (SSCR) într-un comunicat în care critică eliminarea Limbii latine din proiectele de planuri-cadru pentru liceu la profilul Uman, specializarea actuală de Filologie. Propunerile de planuri-cadru au fost prezentate săptămâna trecută de Edupedu.ro pe surse.

„Societatea de Studii Clasice din România a luat act cu stupoare de informațiile apărute în presă potrivit cărora în unele variante de lucru ale planurilor-cadru, elaborate de structuri subordonate Ministerului Educației, precum CNPEE, disciplina Limba latină a fost exclusă din curriculum de la toate profilurile, inclusiv de la profilul Filologie, redenumit acum „Științe umaniste”. Situația este inacceptabilă”, scrie în comunicatul primit pe adresa redacției.

Organizația atrage atenția că „existența fie și a unor propuneri de lucru în cadrul CNPEE în care este exclusă din învățământul românesc preuniversitar disciplina Limba latină semnalează o gravă lipsă de experți în educație în structurile subordonate Ministerului Educației”.

În variantele planurilor cadru pentru învățământ liceal prezentate de Edupedu.ro ca fiind în lucru, apar modificări substanțiale: logica și psihologia nu ar mai fi studiate la uman și real, iar fizica, chimia, biologia și geografia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real.

„Nu există o altă țară a Uniunii Europene în care elevii să nu aibă posibilitatea de a alege limba latină printre probele opționale la Bacalaureat. Țări fruntașe în clasamentul PISA, precum Polonia, încep să ofere limba latină drept a doua limbă străină, începând cu clasa a VII-a din gimnaziu, înțelegând contribuția uriașă adusă de această disciplină la combaterea analfabetismului funcțional”, scrie SSCR. Și continuă: „Este inacceptabil să ne întoarcem la ultimii ani din perioada comunistă, când latina fusese epurată aproape complet din învățământul românesc”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel