Elisabeta Lipă, apel la MTS şi COSR pentru pregătirea sportivilor pentru JO

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a făcut un apel, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, la ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, şi la preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, să aloce sumele necesare pentru achiziţionarea de bărci necesare în pregătirea sportivilor pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Publicitate

"O să vă spun de ce avem nevoie noi de bărci. Ştiţi foarte bine că Tokyo nu este Linz unde să pui bărcile în remorcă şi să participi la competiţie. Bărcile pentru Jocurile Olimpice vor pleca cu trei luni înainte de startul Jocurilor Olimpice. Deci o garnitură de bărci va trebui să plece cu trei luni înainte şi nu ne putem folosi de ea. O altă garnitură identică de bărci ne trebuie acasă. Ca să te poţi pregăti într-o barcă de dublu, de patru, de opt, un sportiv nu iese la antrenament doar în 8, iese şi la simplu, la dublu sau în patru şi după aceea se alcătuieşte barca de opt. Selecţia este continuă şi valoarea sportivului o dă barca mică. Eu o să fac o listă cu toate nevoile noastre şi o să vă dau, domnule preşedinte şi domnule ministru, ca să faceţi în aşa fel încât pe final de an, în următorul trimestru să finanţaţi Complexul Sportiv Naţional Baza Nouă cu o sumă consistentă ca să ne poată cumpăra aceste bărci de antrenament. La modul cel mai serios vă spun că nevoile sunt enorme. Ştim toţi cum se fac achiziţiile la noi şi dacă nu începem din timp şi aşteptăm următorul an, probabil că vor veni bărcile înainte de plecarea la Jocurile Olimpice. Avem un viitor frumos dar singuri nu putem să reuşim, iar nevoile sunt extrem de mari. Nu te poţi bate cu ţări care investesc, care au bugete enorme. Dar în aceste condiţii noi facem performanţă, avem sprijinul ministerului şi COSR", a declarat Lipă.

Soluții pentru a rezolva problema

Ministrul Bogdan Matei i-a transmis directoarei complexului sportiv de la Snagov să găsească soluţia pentru a rezolva problema.

Oficialul FRC i-a felicitat pe sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice în urma participării la campionatele mondiale de la Linz şi a precizat că bărcile de 8 vor avea ca obiectiv calificarea la regata de la Lucerna din primăvara anului viitor: "Nu ne-a fost uşor, pentru că un campion olimpic, mondial sau european nu se creşte de la o ediţie la alta. Astăzi vă pot spune că sunt extrem de bucuroasă că am reuşit să aducem pe aceeaşi poziţie alături de fete şi lotul de băieţi. Până acum România califica trei-patru probe iar la băieţi nici nu se punea problema de medalii, pentru că aveam un lot foarte tânăr de unde putem să închegăm nişte probe. Anul acesta vă pot spune cu mândrie că băieţii se află la egalitate cu fetele. Suntem pe locul 7 din 80 de naţiuni participante, a fost un campionat mondial extrem de greu, cu foarte multe ţări bine pregătite, toată lumea şi-a dorit să obţină paşaportul pentru Tokyo, iar sportivii noştri au concurat la cel mai înalt nivel. Am văzut dorinţă, putinţă, determinare, hotărâre şi sunt foarte mândră de ei. Obiectivul Federaţiei Române de Canotaj a fost anul acesta să calificăm cât mai multe probe. Ştiu că voi fi întrebată de proba de 8, dar anul acesta obiectivul nostru nu a fost să calificăm barca de opt ci bărcile mici, dar cu siguranţă că la regata de calificare de la Lucerna din luna mai vom face o barcă de opt la cel mai înalt nivel, care se va bate pentru podiumul olimpic la Tokyo".

Ministrul Bogdan Matei a afirmat că instituţia pe care o conduce a investit în ultimul an în complexul sportiv de la Snagov pentru a crea cele mai bune condiţii sportivilor.

"Şi anul acesta am investit cu prioritate în complexul naţional Snagov pentru că ne interesează foarte mult să oferim condiţii foarte bune. Aici se întâmplă lucruri minunate şi sunt foarte bucuros. Eu în calitatea mea de ministru ar trebui să vorbesc mai puţin şi să vă las pe dumneavoastră să vorbiţi mai mult. Este extrem de important să investim în anul preolimpic şi nu în cel olimpic, pentru că astfel vor putea apărea şi rezultatele. Şi în calitatea mea de român pot să spun că sunt tare mândru de dumneavoastră şi vă mulţumesc din suflet pentru tot ceea ce faceţi pentru România", a declarat Bogdan Matei.

Mihai Covaliu a lăudat strategia aplicată de federaţia de canotaj

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a lăudat strategia aplicată de federaţia de canotaj, afirmând că şi-ar dori ca alte federaţii sportive să-i urmeze exemplul: "Aceste obiective nu se pot îndeplini decât cu o echipă competentă, cu o strategie foarte bine pusă la punct, cu oameni profesionişti. Faptul că aţi reuşit să vă întoarceţi de la aceste campionate mondiale cu şapte echipaje calificate la Jocurile Olimpice înseamnă că sunteţi în grafic, că strategia a fost bună că aţi mizat pe tineri. În Federaţia Română de Canotaj avem un partener onest care urmăreşte performanţa şi care îşi respectă obiectivele. Mi-aş dori ca acest exemplu să fie preluat şi de celelalte federaţii sportive din România. Potenţial din punct de vedere al sportivilor România are, important este să luăm şi deciziile cele mai bune".

România a participat la Mondialele de la Linz cu 11 echipaje şi 41 de sportivi, şapte echipaje reuşind să se califice la Jocurile Olimpice Tokyo 2020: dublu feminin vâsle, categorie uşoară (Ionela-Livia Cozmiuc, Gianina-Elena Beleagă), dublu rame masculin (Marius-Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă), dublu rame feminin (Cristina-Georgiana Popescu, Amalia Bereş), dublu vâsle masculin (Ioan Prundeanu, Marian-Florian Enache), patru rame feminin (Viviana Iuliana Bejinariu, Ioana Vrînceanu, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu), pe lângă cele două bărci medaliate la Linz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel