Elisabeta Lipă, după medalia de aur la JO 2024, obținută după 20 de ani: Sunt eroine, vă spun sincer asta

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

”Mi-am dorit enorm acest titlu olimpic”, a declarat Elisabeta Lipă după succesul echipajului de rame 8 plus 1 feminin la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, a vorbit despre succesul echipajului de rame 8 plus 1 feminin, care a cucerit aurul olimpic la ”proba regină” a canotajului, la 20 de ani de la ultimul succes.

”Mi-am dorit enorm acest titlu olimpic, încât n-am închis un ochi toată noaptea. Cred că am avut emoțiile mai mari decât ele. Iar astăzi când le-am văzut în cursă mi-am dat seama după toate medaliile pe care și le-au dorit și nu au reușit să ajungă pe cea mai înaltă treaptă, pentru că e foarte greu să dublezi, așa cum am făcut ele, să sari dintr-o barcă în alta, sunt eroine, vă spun sincer asta, și-au vărsat toți nervii pe această cursă.

Ori la bal, ori la spital. Și am avut flash-uri din cursa noastră de acum 20 de ani, când am încins hora aia memorabilă pe ponton", a declarat Elisabeta Lipă, la Casa României din Paris, citată de Agerpres.

Șefa Agenției Naționale pentru Sport a confirmat că sportivele medaliate cu aur vor fi, de asemenea, recompensate cu câte un automobil de către omul de afaceri Ion Țiriac.

"Nu falimentează domnul Țiriac, mi-a zis așa: Domnișoară, te rog frumos, ai un argint, ai două, hai, acum vină și cu aur. Vrem acest aur, dar și acest aur trebuie răsplătit, că e una sau nouă, asta e fiecare sport e cu sensibilitățile lui", a mai spus Elisabeta Lipă.

Superstițiile care nu au trădat-o pe Elisabeta Lipă

Fosta campioană olimpică a afirmat că are încredere în superstiții, care și astăzi și-a au făcut treaba.

"Normal că nu pot să las garda jos și să mă abat de la superstițiile noastre. Și astăzi când am plecat am văzut o mașină care avea aceleași numere și am zis gata, e de bine.

După care de dimineață, când m-am îmbrăcat, cu pantaloni mei de la Tokyo și când am băgat mâna în buzunar, am găsit bănuțul de aur. Galben adică. și am zis, astea sunt semne clare și sigure, n-am absolut niciun dubiu. Mă rugam doar, am zis: Doamne, fii român la Jocurile astea, ai grijă de sportivii noștri, ai grijă de toți, pentru că merităm. Suntem buni, suntem harnici, suntem puțini, dar suntem învingători", a povestit Lipă.

Tribune pline de români la finale de canotaj

”Mă mai bucură faptul că am văzut mulți români în tribune a fost un extaz total, iar s-a trecut de la agonie la extaz fiecare, oameni care nu au avut nicio treabă, nu știu, au venit pentru prima dată, dar emoția aia transmisă și dorința de a câștiga conaționalul tău i-a făcut să zburde cu adrenalina la maxim. Sunt niște sportivi foarte buni, de care eu sunt foarte mândră. Este o generație aparte, atipică. dornică. Competiția a fost tot timpul în primul rând între ei, chiar dacă făceau parte din bărci diferite, ei erau în competiție", a mai spus Elisabeta Lipă.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele 12 pe care le-a avut: dublu vâsle feminin - categorie ușoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin, iar dintre cele 9 echipaje, 5 au luat medalii.

România, șapte medalii la JO 2024

Canotajul românesc a obținut cinci medalii la JO 2024, două de aur și trei de argint, astfel că România a ajuns la un bilanț de șapte medalii, trei de aur, trei de argint și una de bronz.

Aur au câștigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin și echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Ștefania Petreanu), argintul a fost obținut de Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin, de Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin și de Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie ușoară, în timp ce bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel