Guvernul din Australia a ripostat miliardarului american, spunând că este inconsecvent în ceea ce privește libertatea de exprimare.
Elon Musk a numit guvernul australian „fasciști” din cauza noii legislații menite să combată răspândirea deliberată de minciuni pe rețelele sociale.
Companiile de social media ar putea fi amendate cu până la 5% din cifra lor anuală de afaceri conform legilor propuse de Commonwealth.
Musk, miliardarul american care deține platforma de social media X, cunoscută anterior ca Twitter, a răspuns la o postare despre măsurile luate de Australia cu un singur cuvânt:
„Fasciști,” a scris el.
Însă ministrul federal Bill Shorten a spus că Musk este inconsistent în ceea ce privește libertatea de exprimare.
„Când este în interesul său comercial, el este campionul libertății de exprimare; când nu îi convine, vrea să închidă totul,” a declarat el în cadrul emisiunii matinale de vineri de la Channel Nine.
Asistentul trezorierului, Stephen Jones, a calificat comentariul lui Musk drept „o prostie”. Jones a declarat la ABC TV că noul proiect de lege al guvernului privind dezinformarea este o chestiune de „suveranitate”.
„Indiferent dacă este vorba despre guvernul australian sau orice alt guvern din lume, ne afirmăm dreptul de a adopta legi care să-i protejeze pe australieni – să-i protejeze de escroci, să-i protejeze de infractori”, a spus el.
„Nu înțeleg cum Elon Musk sau oricine altcineva, în numele libertății de exprimare, crede că este în regulă ca platformele de social media să publice conținut înșelător, care îi privează pe australieni de miliarde de dolari în fiecare an. Să publice materiale deepfake, să publice pornografie infantilă. Să transmită în direct scene de crimă. Adică, asta crede el că reprezintă libertatea de exprimare?”, s-a întrebat Jones.
Ministrul federal al îngrijirii vârstnicilor, Anika Wells, a declarat pentru radio ABC că „încă nu a întâlnit un fascist în guvern”.
Legea privind dezinformarea din Australia ar oferi autorității de reglementare în domeniul comunicațiilor puterea de a monitoriza și valida conținutul de pe platformele digitale.
De asemenea, i-ar permite să aprobe un cod de conduită aplicabil pentru industrie sau să introducă standarde pentru companiile de social media dacă autoreglementarea este considerată insuficientă.
În aprilie, comisarul pentru siguranță electronică a emis un ordin către X pentru a elimina conținutul grafic, după ce pe platformă au rămas clipuri cu episcopul din Sydney, Mar Mari Emmanuel, fiind înjunghiat.
În timpul acestui episod care a durat luni de zile, Musk a acuzat guvernul că suprimă libertatea de exprimare.
Mai mulți politicieni au reacționat, iar prim-ministrul, Anthony Albanese, l-a numit pe Musk un „miliardar arogant”.
În iunie, comisarul pentru siguranță electronică a încetat procedurile federale în instanță. O revizuire separată a tribunalului administrativ cu privire la notificarea emisă către X este așteptată să fie audiată în octombrie.
Comisarul pentru siguranță electronică, Julie Inman Grant, a declarat luna trecută pentru ABC că X are șapte cazuri juridice în curs cu biroul ei, legate de notificările emise de comisar.
În instanța federală din această săptămână, X a contestat o amendă de 610.500 de dolari emisă anul trecut, argumentând că notificarea inițială a fost emisă către ceea ce atunci era Twitter Inc, o companie care a încetat să mai existe în martie 2023, iar legislația nu a ținut cont de fuziune. Instanța a reținut decizia pentru deliberare.
Separat, milioane de utilizatori ai X din Brazilia au fost deconectați de pe platformă luna aceasta, după un conflict între miliardar și instanța supremă a Braziliei. Conflictul a plecat de la refuzul X de a elimina vocile antidemocratice și de extremă dreapta de pe site, în urma revoltei din ianuarie 2023 din capitala Brasília, desfășurată de susținătorii fostului președinte de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu