Elon Musk a scris un articol de opinie într-un ziar german.
Antreprenorul tech și consilier apropiat al lui Donald Trump, Elon Musk, a făcut un pas public uimitor în susținerea sa pentru partidul extremist german Alternative für Deutschland (AfD), publicând un articol de opinie în ziarul german Welt am Sonntag, care a determinat un redactor să demisioneze în semn de protest.
Articolul de comentariu în limba germană a fost lansat online sâmbătă, înainte de a fi publicat duminică în ziarul de referință al grupului media Axel Springer, care deține și site-ul de știri Politico din SUA.
Musk folosește un limbaj populist și personal pentru a încerca să nege orientarea extremistă a AfD, iar articolul extinde o postare a sa de pe platforma de socializare X, pe care o deține, în care, săptămâna trecută, a afirmat că „doar AfD poate salva Germania”.
Tradus, articolul lui Musk spunea: „Prezentarea AfD ca partid extremist de dreapta este evident falsă, având în vedere că Alice Weidel, liderul partidului, are un partener de același sex din Sri Lanka! Vi se pare că asta sună ca Hitler? Vă rog!”
Agenția de informații internă a Germaniei a clasificat AfD ca un caz suspect de extremism la nivel național încă din 2021.
La scurt timp după publicarea articolului online, redactorul secțiunii de opinie, Eva Marie Kogel, a folosit chiar platforma mogulului tech american pentru a posta că și-a depus demisia.
„M-am bucurat întotdeauna să conduc departamentul de opinie la Welt și Wams. Astăzi a apărut un text de Elon Musk în Welt am Sonntag. Ieri mi-am depus demisia după publicare,” a postat ea.
Ea a inclus un link către articolul de comentarii al lui Musk.
AfD are o poziție puternică împotriva imigrației și, la fel ca președintele ales Donald Trump în relație cu Statele Unite, cere deportări în masă din Germania. La începutul lunii decembrie, Musk nu doar că a postat în favoarea AfD, dar linia dură a partidului privind imigrația părea să rezoneze și cu vicepreședintele ales al SUA, JD Vance, potrivit MSNBC.
Figurați de la Grupul Welt au comentat sâmbătă.
„Democrația și jurnalismul prosperă prin libertatea de exprimare. Acest lucru include și tratarea pozițiilor polarizante și clasificarea lor jurnalistică”, au spus editorul-șef desemnat al ziarului, Jan Philipp Burgard, și Ulf Poschardt, care va prelua funcția de editor pe 1 ianuarie, pentru Reuters.
Aceștia au spus că discuțiile despre articolul lui Musk, care avea aproximativ 340 de comentarii la câteva ore după publicare, erau „foarte revelatoare”.
Sub comentariul lui Musk, ziarul a publicat un răspuns din partea lui Burgard.
„Diagnosticul lui Musk este corect, dar abordarea sa 'terapeutică', conform căreia doar AfD poate salva Germania, este fatal greșită”, a scris el, făcând referire la dorința AfD de a părăsi Uniunea Europeană și de a căuta apropierea de Rusia, precum și de a calma China.
Sprijinul pentru AfD din partea lui Musk, care și-a apărat dreptul de a se implica în politica germană datorită „investițiilor semnificative” făcute de el, vine într-un moment în care germanii urmează să voteze pe 23 februarie, după ce guvernul de coaliție condus de cancelarul german Olaf Scholz s-a prăbușit la sfârșitul toamnei trecute.
AfD se află pe locul doi în sondajele de opinie și ar putea reuși să împiedice o majoritate de centru-dreapta sau centru-stânga, însă partidele tradiționale au promis să evite orice sprijin din partea AfD la nivel național, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu