Elon Musk a ținut legătura cu Putin de la sfârșitul anului 2022, conform unui nou raport. Campania electorală din SUA se află într-un moment critic

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Au apărut informații cu privire la relația lui Elon Musk cu președintele rus Vladimir Putin.

Miliardarul Elon Musk a fost în contact regulat cu președintele rus Vladimir Putin de la sfârșitul anului 2022, potrivit unui raport publicat de The Wall Street Journal.

Potrivit surselor de informații ale sursei citate anterior, Musk și Putin au continuat să discute și în acest an, chiar dacă Musk a început să își intensifice criticile la adresa sprijinului militar american pentru Ucraina și s-a implicat activ în campania electorală a candidatului republican și fost președinte Donald Trump.

CITEȘTE ȘI: Elon Musk promite să doneze 1 milion de dolari pe zi la câțiva norocoși care semnează petiția America PAC

Putin i-a cerut odată antreprenorului să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru președintele chinez Xi Jinping, au declarat două persoane informate cu privire la această solicitare.

Afirmațiile bombă au loc într-un moment critic al campaniei electorale din SUA, însă influența omului de afaceri se extinde cu mult dincolo de politică prin intermediul platformei sale de rețea socială X și al companiei sale de tehnologie SpaceX, prin intermediul căreia are contracte guvernamentale și autorizații de securitate la nivel înalt pentru informații clasificate din SUA.

Serviciul său de internet prin satelit Starlink evidențiază un aspect cheie al influenței lui Musk: Miliardarul a oferit Ucrainei acces gratuit la sistemul său după ce Putin și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Instrument împotriva Rusiei

Acesta a fost salutat ca un instrument important în capacitatea Ucrainei de a riposta împotriva forțelor ruse, dar relațiile dintre Musk și autoritățile ucrainene s-au răcit pe parcursul războiului, iar Musk a încetat să mai finanțeze terminalele pentru Ucraina și chiar a restricționat utilizarea Starlink de către armata sa pentru a controla dronele. 

În octombrie 2022, Musk a început, de asemenea, să posteze pe Twitter o serie de puncte de vedere ale Kremlinului cu privire la război, pe care le-a prezentat drept un plan de pace, dar care a declanșat o reacție de respingere majoră din partea oficialilor de top din Kiev, chiar și din partea președintelui Volodimir Zelenski.

VEZI ȘI: Atac fără precedent la Musk. Cine este politicianul de la vârful UE care spune că el este singurul care nu poate face diferența bine-rău

La începutul anului 2024, rapoartele serviciilor de informații militare ucrainene afirmau că serviciul de satelit al lui Musk era utilizat de armata rusă pe frontul ucrainean.

Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, singura comunicare a Kremlinului cu Musk a fost un apel telefonic în care acesta și Putin au discutat despre „spațiu, precum și despre tehnologiile actuale și viitoare”.

Cunoașterea legăturilor lui Musk cu Kremlinul pare să fie un secret bine păstrat în administrația americană, potrivit publicației The Wall Street Journal, citată de POLITICO, iar mai mulți oficiali de la Casa Albă au declarat că nu aveau cunoștință de acestea. 

Musk nu a reacționat încă la aceste rapoarte și nu a răspuns la solicitările de comentarii ale The Wall Street Journal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel