Elon Musk şi alţi specialişti în domeniul inteligenţei artificiale au cerut o amânare de câteva luni în ceea ce priveşte avansul IA, pentru a vedea dacă aceasta are doar efecte benefice. În tot acest timp, Germania ia în calcul introducerea IA în justiţie.
Specialiştii în drept din Germania dezbat azi rolul inteligenţei artificiale în sistemul judiciar. Şefa Asociaţiei Judecătorilor Germani a declarat că utilizarea inteligenţei artificiale nu ar trebui demonizată, dar nici lăsată să ajungă un substitut pentru deciziile independente ale procurorilor şi judecătorilor.
Judecătorii şi avocaţii germani examinează posibilităţile de utilizare a inteligenţei artificiale în justiţie, a explicat Andrea Titz, preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor Germani. "În acelaşi timp, ne preocupă şi riscurile pe care le-ar putea implica o astfel de intervenţie", a precizat ea în preambulurile reuniunii ce are loc în cadrul celei de-a 23-a ediţii a Zilei judecătorilor şi procurorilor germani. În republica federală au deja loc mai multe încercări în cadrul procedurilor civile în masă, în care inteligenţa artificială este utilizată pentru a filtra informaţiile din sute de pagini de acte de procedură, a explicat ea.
De pildă, Tribunalul Regional Superior din Stuttgart foloseşte un sistem de asistenţă bazat pe inteligenţă artificială, cu ajutorul căruia cazurile sunt presortate, uşurând astfel munca judecătorilor. Vorbind recent despre modalităţile de accelerare a procedurilor judiciare, preşedintele Tribunalului Regional Superior din Rostock, Kai-Uwe Theede, s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte utilizarea inteligenţei artificiale. Esenţa jurisprudenţei, a explicat el, este reprezentată de audierile orale, mai ales în dreptul civil. Cel mai mare succes este atunci când părţile pot ajunge la un acord. Cu greu poţi face acest lucru cu un computer, a spus el, conform Rador.
"În mod evident, inteligenţa artificială este soluţia sau instrumentul cu care omenirea va opera în viitor. Ne place sau nu! În mod evident, introducerea inteligenţei artificiale ar suprima, ar anula multe dintre îndeletnicirile cu caracter manual pe care oamenii le fac astăzi. Este acelaşi lucru care s-a produs după revoluţia industrială din Europa, când oamenii erau nemulţumiţi de faptul că îşi pierdeau locurile de muncă în dauna maşinăriilor. Vorbim de acum 100 şi ceva de ani, când s-a introdus standardizarea în economie. Spre exemplu, la uzinele Ford erau greve, pentru că muncitorii nu doreau acest lucru. Aşa e şi cu inteligenţa artificială, ea va înlocui activitatea umană.
Vom ajunge, în mod evident, la un moment dat, deşi nu într-o perioadă cuantificabilă riguros, să fim conduşi ca omenire şi ca societate, de inteligenţa artificială. Este inevitabil", a declarat Marius Pieleanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci