Miliardarul Elon Musk, CEO-ul Tesla, a făcut pe Twitter mai multe declaraţii care au şocat. Acesta a spus că Crimea aparţine Rusiei, a propus refacerea referendumurilor de anexare a regiunilor din Ucraina, dar sub supravegherea ONU, şi afirmă că Ucraina nu are şanse să câştige războiul cu Rusia.
Iniţial, Elon Musk a venit cu un sondaj către urmăritorii său, în care a scris că "cel mai probabil aşa se va termina totul, se mai pune doar problema numărului de morţi până atunci".
"Pacea dintre Rusia şi Ucraina:
- Refacerea alegerilor din regiunile anexate sunt supravegherea ONU. Rusia se retrage dacă asta e dorinţa oamenilor.
- Crimea devine formal parte din Rusia, aşa cum a fost încă din 1783, până la greşeala lui Hruşciov.
- Alimentarea cu apă în Crimea, asigurată.
- Ucraina rămâne neutră", s-a arătat în tweetul lui Elon Musk, în care acesta şi-a invitat urmăritorii să răspundă cu DA sau NU la propunerile sale.
Rezultatele votului până la ora publicării materialului sunt covârşitoare. Din peste 1,2 milioane de voturi, 36,8% au fost cu DA, iar 63,2% cu NU.
Ulterior, Elon Musk a revenit pe Twitter şi a spus că "să încercăm altfel. Voinţa oamenilor din Donbas şi Crimea ar trebui să decidă dacă aceste regiuni sunt parte din Ucraina sau Rusia.
Rusia face acum mobilizare parţială. Vor trece la mobilizare totală, dacă vor simţi că Crimea este în pericol. Numărul morţilor de ambele părţi va fi uriaş. Rusia are de trei ori populaţia Ucrainei, aşa că victoria Ucrainei este greu de obţinut. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutaţi pacea".
Criticile de la Kiev fac ecou comentariilor oficialilor americani, care au presat pe omologii UE în timpul verii să își respecte promisiunea de ajutor financiar pentru Ucraina.
”Ministrul nostru de finanțe este supus unei presiuni extrem de ridicate, când trimite aceste cecuri militarilor, fondurilor de pensii... trebuie să trimitem acești bani în mâinile lui. Deci ceva de genul unei întârzieri de o săptămână sau câteva săptămâni este pur și simplu inacceptabil”, a declarat Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, într-un interviu pentru Politico.
Întrebat în această săptămână despre ritmul ajutorului UE, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus: ”Continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu partenerii noștri pentru a sprijini Ucraina și a trage Rusia la răspundere”.
În situația în care stau lucrurile, UE urmează să plătească ajutorul promis Ucrainei în tranșe, cu 2 miliarde de euro scadenți la jumătatea lunii octombrie, alte 2 miliarde de euro la jumătatea lunii noiembrie și 500 de milioane de euro în decembrie, a declarat un oficial al UE.
Plata ultimei tranșe a fost blocată de luni de zile din cauza opoziției Germaniei, care s-a opus să ofere garanții bugetare pentru a susține împrumuturile și pledează în favoarea acordării de granturi.
Deși Berlinul a fost de acord să emită împrumuturi, nu există încă un acord cu privire la asistența de 3 miliarde EUR rămasă din cele 9 miliarde EUR anunțate în mai, care este puțin probabil să fie plătită înainte de sfârșitul anului. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News