Cel mai bogat om din lume – CEO-ul Tesla și SpaceX – este acuzat că „promovează Dogecoin pentru a profita de pe urma tranzacționării sale”.
Elon Musk este dat în judecată pentru 258 de miliarde de dolari, în urma acuzațiilor că a condus o schemă piramidală pentru a promova o criptomonedă numită Dogecoin, potrivit Sky News.
Activul digital a fost lansat ca o glumă în 2013 și a fost conceput ca o ironie la adresa Bitcoin.
Dar criptomoneda - cunoscută și sub numele de DOGE - a ajuns cap de afiș după ce a crescut dramatic anul trecut.
În puțin peste patru luni, Dogecoin a crescut de la 0,004 USD la 0,73 USD - un câștig de peste 18.000%.
Musk a scris în mod regulat mesaje pe Twitter despre DOGE în acea perioadă, iar în ziua în care moneda a început să cadă, el a descris-o drept o „furoare” în emisiunea de comedie din SUA Saturday Night Live.
Dogecoin a scăzut dramatic în ultimul an - iar la momentul scrierii articolului, acesta a s-a prăbușit cu 92% față de cel mai mare record înregistrat în mai, anul trecut.
Cel mai bogat om din lume – alături de Tesla și SpaceX, companiile la care este CEO – este acuzat că „promova Dogecoin pentru a profita de pe urma tranzacționării sale”.
Elon Musk a fost dat în judecată de acţionari ai Twitter, pentru dezvăluirea întârziată a participaţiei acumulate la compania de social media, scrie The Guardian. Plângerea a fost depusă miercuri la tribunalul federal din California.
Investitorii spun că Musk a economisit 156 de milioane de dolari pentru că nu a dezvăluit că a cumpărat mai mult de 5% din Twitter până pe 14 martie. După aceea, a continuat să cumpere acţiuni şi, în cele din urmă, a dezvăluit la începutul lunii aprilie că deţine deja 9,2% din companie.
„Prin amânarea dezvăluirii participației sale la Twitter, Musk s-a implicat în manipularea pieței și a cumpărat acțiuni Twitter la un preț artificial scăzut”, au spus investitorii, în frunte cu William Heresniak.
Nici Musk, nici avocatul său nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Twitter a refuzat să comenteze. Investitorii au spus că recenta scădere a acțiunilor Tesla a pus în „pericol major” capacitatea lui Musk de a-și finanța achiziția Twitter, deoarece a promis acțiunile ca garanție pentru a-și asigura împrumuturile de care are nevoie pentru a cumpăra compania. Acțiunile Tesla s-au tranzacționat în jur de 700 de dolari joi, în scădere față de peste 1.000 de dolari la începutul lunii aprilie. Momentul dezvăluirii de către Musk a participației sale a declanșat deja o investigație a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) din SUA, a raportat Wall Street Journal la începutul acestei luni.
Elon Musk ameninţă că va renunţa la oferta sa de 44 miliarde de dolari pentru achiziţionarea platformei de socializare Twitter Inc, acuzând firma că refuză să-i dea informaţii referitoare la conturile de spam, transmite AP.
Avocaţii Tesla şi directorul general al SpaceX au trimis luni o scrisoare Twitter în care ameninţă că vor renunţa la tranzacţie. Scrisoarea a fost inclusă într-o solicitare transmisă Autorităţii de supraveghere a pieţei de capital din SUA (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC).
În document se arată că Musk a cerut în mod repetat informaţii începând din 9 mai, aproximativ o lună după ce a înaintat oferta de achiziţionare a Twitter, pentru a evalua cât de multe dintre cele 229 de milioane de conturi ale companiei sunt false.
În urma anunţului, acţiunile Twitter au scăzut cu peste 5% în predeschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de la New York.
În scrisoare, avocaţii susţin că Twitter s-a oferit doar să furnizeze detalii privind metodele de testare ale companiei. Dar ei subliniază că răspunsul "ar echivala cu refuzul de a transmite datele solicitate de Elon Musk". Şeful Tesla vrea datele pentru a face propriile sale verificări a ceea ce el susţine că ar fi metodologiile relaxate ale Twitter.
Pe baza celei mai recente corespondenţe cu Twitter, Musk crede că firma se opune şi zădărniceşte dreptul său la obţinerea de informaţii, conform acordului de fuziune din aprilie, susţin avocaţii.
"Aceasta reprezintă o încălcare flagrantă clară a obligaţiilor Twitter, conform acordului de fuziune din aprilie, iar Elon Musk îşi rezervă toate drepturile rezultând din aceasta, inclusiv dreptul de a nu finaliza tranzacţia şi de a încheia acordul de fuziune", se arată în scrisoare.
Elon Musk s-a exprimat în favoarea curăţării conturilor de spam. Recent, Twitter a raportat că în primele trei luni din 2022 conturile false au reprezentat mai puţin de 5% din utilizatorii zilnici activi.
Dacă Twitter sau Elon Musk se retrag din acord, trebuie să plătească celeilalte părţi o taxă de reziliere de un miliard de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News