Elon Musk a intrat în vizorul președinției americane, după achiziția Twitter.
Președintele american Joe Biden spune că relațiile lui Elon Musk cu țările străine sunt „demne de a fi analizate”. Biden a fost întrebat dacă Elon Musk reprezintă o amenințare la securitatea națională și dacă Arabia Saudită, care l-a ajutat să cumpere Twitter, ar trebui investigată. Prințul Alwaleed bin Talal din Arabia Saudită a transferat o participație însemnată la achiziția Twitter de 1,89 miliarde de dolari în preluarea făcută de Musk.
Luna aceasta, miza regatului a atras atenția unui senator democrat, care a cerut o anchetă asupra înțelegerii.
În timpul unei conferințe de presă la Casa Albă de miercuri, un reporter l-a întrebat pe președintele Biden: „Credeți că Elon Musk este o amenințare la adresa securității naționale a SUA și dacă SUA, cu instrumentele pe care le avem, se investighează achiziția comună a Twitter alături de guverne străine, care includ saudiții?"
„Cooperarea și relațiile tehnice ale lui Elon Musk cu alte țări merită să fie analizate. Dacă face sau nu ceva nepotrivit, eu nu sugerez asta. Sugerez că merită să fie analizat. Asta este tot ce voi spune”, a spus Biden, conform BBC.
Musk a finalizat preluarea de 44 de miliarde de dolari a Twitter luna trecută, punând capăt unei bătălii juridice prelungite. Acordul a fost finanțat de Musk și de un grup de alți investitori. Prințul Alwaleed din Arabia Saudită și Kingdom Holding Company sunt al doilea cel mai mare investitor în noua companie privată, potrivit unui dosar al organului de supraveghere financiară din SUA. La începutul acestei luni, senatorul democrat Chris Murphy a cerut o anchetă imediată asupra implicațiilor privind securitatea națională.
„Având în vedere rolul critic al Twitter în comunicarea publică, sunt îngrijorat de potențiala influență a guvernului Arabiei Saudite”, a declarat, într-o scrisoare, Murphy, care conduce un subcomitet cheie pentru relații externe.
Musk a abordat anterior subiecte controversate cu comentarii despre Ucraina și Taiwan. Luna trecută, el a negat un raport conform căruia ar fi vorbit cu președintele rus Vladimir Putin înainte de a posta un sondaj pe Twitter cu sugestiile sale pentru a pune capăt războiului cu Ucraina. Ian Bremmer, șeful companiei de consultanță pentru risc politic Eurasia Group, a declarat că Musk i-a spus personal despre conversația cu domnul Putin.
„Am vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum aproximativ 18 luni. Subiectul a fost spațiul cosmic”, a scris Musk pe Twitter.
Musk a analizat, de asemenea, subiectul extrem de controversat al relației Chinei cu Taiwan. Într-un interviu pentru Financial Times, directorul executiv al Tesla a spus că Taiwanul ar trebui să devină o zonă administrativă specială a Chinei. Ambasadorul Chinei în SUA a lăudat comentariile lui Musk, dar omologul său din Taiwan a spus că libertatea „nu este de vânzare”. Taiwanul este autonom, dar Beijingul îl revendică ca parte a teritoriului său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu