Elon Musk, nominalizat de extrema dreaptă europeană pentru obținerea unui premiu

Reuters Marketplace
Reuters Marketplace

Extrema dreaptă din Parlamentul European, condusă de francezul Jordan Bardella, l-a propus pe miliardarul Elon Musk pentru prestigiosul Premiu Saharov al Drepturilor Omului.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat anual de Parlamentul European, este una dintre cele mai importante distincții în domeniul drepturilor omului la nivel global. Instituit în 1988, acesta onorează persoane și organizații care au demonstrat curaj și determinare în lupta pentru drepturile omului și libertatea de exprimare. În fiecare an, grupurile politice din Parlamentul European prezintă nominalizări pentru această distincție, iar decizia finală este luată după o selecție riguroasă a candidaților.

În 2023, propunerea făcută de extrema dreaptă europeană a adus în atenție figura controversată a lui Elon Musk, cunoscut pentru implicarea sa în companii de tehnologie precum X (fost Twitter), Tesla și SpaceX. Grupurile Patrioții și Europa Națiunilor Suverane, care sprijină această nominalizare, argumentează că Musk este un susținător fervent al libertății de exprimare, în special prin rețeaua sa de socializare, X, și că acesta militează pentru o dezbatere publică „cu adevărat liberă și independentă”.

Cu toate acestea, propunerea lui Elon Musk pentru Premiul Saharov vine pe fondul unor tensiuni între miliardar și instituțiile europene. Comisia Europeană a anunțat că ar putea amenda X cu o sumă considerabilă, din cauza unor presupuse încălcări ale regulamentului serviciilor digitale, care reglementează modul în care platformele online gestionează conținutul și protejează utilizatorii. Această potențială confruntare între Musk și Uniunea Europeană nu pare să afecteze susținerea pe care o primește din partea extremei drepte, care subliniază că acțiunile sale reprezintă o apărare a libertății de exprimare împotriva „ideologiei woke” și a „islamismului integralist”, potrivit eurodeputatului Thierry Mariani.

Opoziția față de nominalizarea lui Musk și alte propuneri pentru Premiul Saharov

Nominalizarea lui Musk a fost primită cu scepticism și chiar critică de către celelalte grupuri politice din Parlamentul European, care au avansat propriile candidaturi pentru Premiul Saharov. Printre acestea se numără opoziția venezueleană, reprezentată de Edmundo González Urrutia, propus de două grupuri distincte: ECR (care include Partidul Fratelli d'Italia, condus de Giorgia Meloni) și Partidul Popular European (PPE). González Urrutia, candidatul opoziției în alegerile prezidențiale din Venezuela din iulie 2023, a fost recunoscut simbolic de Parlamentul European drept „președintele legitim” al țării, în detrimentul actualului lider, Nicolas Maduro.

De asemenea, Renew Europe și S&D (grupurile de centru și centru-stânga) au propus două organizații dedicate păcii în Orientul Mijlociu: Women Wage Peace din Israel și Women of the Sun din Palestina, ambele recunoscute pentru eforturile lor în promovarea reconcilierii și soluționării conflictului israelo-palestinian.

Pe de altă parte, Verzii au optat pentru susținerea economistului și activistului Gubad Ibadoghlu, care se află în detenție în Azerbaidjan, iar grupul stângii radicale a nominalizat jurnaliștii palestinieni, mulți dintre ei fiind uciși în timpul acoperirii conflictului din Fâșia Gaza.

Procesul de selecție și calendarul decernării premiului

Selecția finaliștilor pentru Premiul Saharov se va face printr-un vot organizat pe 17 octombrie, urmând ca laureatul să fie desemnat pe 24 octombrie. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 18 decembrie, la Strasbourg, unde câștigătorul va fi onorat pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul drepturilor omului.

În 2023, Premiul Saharov a fost acordat postum Mahsei Amini, o tânără iraniană kurdă a cărei moarte în 2022 a declanșat un val de proteste masive împotriva regimului de la Teheran. Mișcarea „Femeie, Viață, Libertate”, care a fost reprimată violent de autoritățile iraniene, a fost recunoscută și ea prin această distincție, subliniind astfel angajamentul Parlamentului European față de promovarea drepturilor femeilor și a libertății individuale.

Acest premiu a fost decernat de-a lungul timpului unor personalități și organizații marcante, inclusiv disidenților politici, activiștilor pentru drepturile omului și grupurilor care au luptat împotriva regimurilor opresive din diverse colțuri ale lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel