Pentru un om care investește miliarde de dolari în dezvoltarea inteligenței artificiale, Elon Musk pare extrem de îngrijorat de pericolele acestei tehnologii.
Miliardarul din domeniul tehnologiei a declarat astăzi că prevede o "probabilitate de 10 până la 20%" a unui scenariu în care IA anihilează omenirea.
Vorbind în cadrul Festivalului Internațional de Creativitate Cannes Lions, Musk a spus publicului că până și cele mai pozitive rezultate ale IA ar duce la o "criză existențială" pentru omenire.
Cu toate acestea, Musk a mai spus că oamenii ar trebui să rămână pozitivi în ciuda riscului iminent de distrugere.
Musk a spus: "Paharul este plin în proporție de 80%. Priviți partea bună a lucrurilor".
Musk a fost un critic de lungă durată al inteligenței artificiale, spunând adesea că dezvoltarea necontrolată ar putea duce la distrugerea umanității.
Astăzi, Musk a reiterat din nou acest punct de vedere, spunând: "Tind să fiu de acord cu Geoff Hinton - unul dintre nașii inteligenței artificiale - și el crede că există o probabilitate de 10-20% ca ceva teribil o să se întâmple".
Anul trecut, Musk a fost unul dintre cei 1.000 de semnatari care au cerut o pauză în dezvoltarea IA.
Miliardarul a avertizat chiar că IA ar putea fi "una dintre cele mai mari amenințări la adresa umanității".
Cu toate acestea, Musk a susținut, de asemenea, că beneficiile potențiale depășesc riscurile.
El a declarat: "Cred că cel mai probabil rezultat este unul de abundență, în care bunurile și serviciile sunt disponibile pentru oricine".
"Nu vor mai exista lipsuri pentru niciunul dintre noi. Ar fi o creștere universală. Munca ar fi opțională", a completat el.
El a declarat: "Cred că cel mai probabil rezultat este unul de abundență, în care bunurile și serviciile sunt disponibile pentru oricine".
"Nu vor mai exista lipsuri pentru niciunul dintre noi. Ar fi o creștere universală. Munca ar fi opțională", a completat acesta
Cu toate acestea, chiar și în scenariul optim, Musk avertizează că ar exista o "criză de sens" pentru omenire.
"Dacă AI poate face tot ceea ce poți face tu, dar mai bine, ce rost mai are să faci lucruri? Cred că va exista o criză existențială", afirmă Musk.
În ciuda previziunilor sumbre, Elon Musk a sfătuit oamenii să rămână optimiști.
Întrebat dacă i-ar plăcea să vadă distrugerea omenirii de către inteligența artificială, Musk a răspuns: "Aș vrea să fiu în preajmă pentru a vedea asta? Probabil că da".
Apoi a spus audienței că se află "în cel mai interesant moment din istorie" și le-a recomandat să "se bucure de călătorie".
Scenariul descris de Musk, în care toată munca este înlocuită de mașini, este universal acceptat ca fiind probabil.
Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că inteligența artificială și progresele în robotică vor duce la automatizarea unui număr mare de locuri de muncă.
Locuri de muncă în mod tradițional sigure, cum ar fi avocații, medicii și profesorii, ar putea fi înlocuite de modele lingvistice suficient de avansate.
Între timp, progresele în domeniul roboticii cu inteligență artificială deschid calea pentru dezvoltarea de roboți umanoizi care ar putea înlocui muncitorii din fabrici.
Musk însuși finanțează dezvoltarea lui Optimus, un robot umanoid creat de Tesla care ar putea într-o zi să preia roluri de muncă manuală.
În ciuda faptului că vede IA ca pe un risc existențial și a cerut o pauză în cercetare, Musk a continuat, de asemenea, să urmărească dezvoltarea propriei sale companii de IA: XAI.
Acest lucru a dus la lansarea lui Grok, care ar trebui să fie o versiune mai dificilă și mai sarcastică a unor chatbots populari precum ChatGPT de la OpenAI.
În iunie, XAI și-a încheiat runda de finanțare inițială cu o investiție de 6 miliarde de dolari (4,71 miliarde de lire sterline), ceea ce a dus evaluarea sa totală la 24 de miliarde de dolari (18,9 miliarde de lire sterline).
Musk se confruntă, de asemenea, cu un proces intentat de mai mulți acționari Tesla care susțin că a deturnat cu bună știință talente și resurse către AIX de la Tesla.
În timpul conversației sale ample cu Mark Read, directorul general al companiei de comunicații WPP, Musk a încercat, de asemenea, să aplaneze lucrurile cu agenții de publicitate de pe X (cunoscut anterior sub numele de Twitter).
După ce în noiembrie le-a adus jigniri agenților din publicitate, Musk spune acum că vorbele sale nu au avut ca scop "să vizeze agenții de publicitate în ansamblu".
Mai degrabă, Musk a susținut că acele comentarii s-au adresat doar unui grup de agenți de publicitate care "insistau asupra cenzurii".
Musk a adăugat: "Mă mai împușc în picior din când în când, dar cel puțin știi că este ceva autentic, nu un fel de PR".
De când Musk a preluat platforma în 2022, valoarea de piață a X, fostul Twitter, s-a prăbușit cu peste 70%, potrivit Fidelity.
Acest lucru a fost determinat în mare parte de scăderea veniturilor din publicitate, deoarece companiile au fugit de platformă din cauza atitudinii lui Musk față de libertatea de exprimare și conținutul ofensator.
Acest lucru a culminat cu ciocnirea tumultuoasă de anul trecut, în care Musk a afirmat că agenții de publicitate încearcă să "șantajeze" platforma de socializare.
Vorbind astăzi, Musk și-a dublat angajamentele de a face din X o "platformă de exprimare liberă".
El a continuat: "Cred că este important să avem o platformă a libertății de exprimare, în care oamenii să își poată exprima opiniile. Dacă trebuie să alegem între cenzură cu bani și libertatea de exprimare cu pierderea de bani, vom alege a doua variantă".
El a mai spus: "Agenții de publicitate au dreptul să apară alături de conținut compatibil cu mărcile lor, asta este în regulă, dar ceea ce nu este în regulă este să insiști că nu poate exista niciun conținut cu care nu sunt de acord pe platformă", conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu