Elon Musk s-a întâlnit cu ambasadorul iranian la ONU.
Elon Musk, cel mai bogat om din lume și un apropiat al președintelui ales Donald Trump, s-a întâlnit luni cu ambasadorul Iranului la Națiunile Unite, potrivit unui raport al New York Times, care citează doi oficiali iranieni.
Întâlnirea dintre Musk și trimisul Iranului, Amir Saeid Iravani, a avut loc într-o locație secretă din New York și a durat mai mult de o oră, conform NYT. Cei doi oficiali iranieni au declarat că discuția s-a concentrat pe modalități de a reduce tensiunile dintre cele două țări.
CNN a solicitat comentarii atât de la Musk, cât și de la echipa de tranziție a lui Trump. Desemnatul Iranului la ONU a refuzat să comenteze. Oficialii iranieni, care au solicitat să rămână anonimi din cauza lipsei de autorizație pentru a comenta public pe teme politice, au caracterizat întrevederea drept „pozitivă” și „o veste bună”.
Purtătoarea de cuvânt a echipei de tranziție pentru viitoarea Administrație Trump-Vance, Karoline Leavitt, a susținut, la rândul său: „Poporul american l-a reales pe președintele Trump pentru că are încredere în el să ne conducă țara și să restabilească pacea prin forță în întreaga lume. Când se va întoarce la Casa Albă, el va lua măsurile necesare pentru a face exact acest lucru”.
Oficialii administrației Biden de la ONU nu au fost informați despre desfășurarea întâlnirii și nici nu au primit confirmarea că aceasta a avut loc, a declarat un oficial american pentru CNN.
Întâlnirea raportată apare în contextul în care experții speculează că următorii patru ani ar putea reprezenta un test semnificativ pentru Iran. Sub supravegherea lui Trump, Teheranul ar putea fi supus din nou campaniei de „presiune maximă” impuse în timpul ultimului său mandat, care a accentuat izolarea Iranului și a afectat grav economia țării, susțin experții.
De la plecarea lui Trump din funcție în 2020, Iranul a intensificat îmbogățirea uraniului, și-a crescut exporturile de petrol, a sporit sprijinul pentru grupările militante regionale și a stabilit un precedent prin atacarea directă a Israelului de două ori.
Conversația miliardarului cu oficialul iranian ridică întrebări despre cum ar putea arăta influența sa în viitoarea administrație, în special în ceea ce privește politica externă a SUA.
Săptămâna trecută, la o zi după alegerile prezidențiale, Musk a participat la un apel telefonic alături de Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform a două surse. Trump a pus apelul pe difuzor, iar Zelenski i-a mulțumit lui Musk pentru ajutorul oferit Ucrainei prin furnizarea comunicațiilor prin Starlink în contextul războiului în desfășurare cu Rusia, a adăugat o sursă.
Trump a anunțat marți că Musk și Vivek Ramaswamy vor conduce un nou „Departament de Eficiență Guvernamentală” în a doua sa administrație. Musk, care este CEO al SpaceX și Tesla, a beneficiat de contracte federale în valoare de miliarde de dolari, inclusiv de la NASA, armată și alte agenții guvernamentale americane, ceea ce a generat îngrijorări imediate cu privire la posibile conflicte de interese.
Nu este clar imediat cum va funcționa acest departament – despre care Trump a spus că va „oferi sfaturi și îndrumări din afara guvernului” – și nici dacă un Congres controlat integral de republicani va fi dispus să aprobe o reformă atât de amplă a cheltuielilor și operațiunilor guvernamentale, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu