Elon Musk și alți miliardari investesc sume uluitoare în alegerea lui Trump

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Unii dintre cei mai bogați oameni din lume – conduși de donatoarea conservatoare Miriam Adelson, Richard Uihlein și miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk – au direcționat zeci de milioane de dolari către grupuri politice în ultimele luni pentru a sprijini candidatura lui Donald Trump la Casa Albă.

Musk, cel mai bogat om din lume, a donat aproape 75 de milioane de dolari unui super PAC pro-Trump pe care l-a ajutat să se formeze în această vară – o sumă uriașă menită să sprijine mobilizarea alegătorilor în statele-cheie. Miriam Adelson, o susținătoare a lui Trump și moștenitoare a unei averi din industria cazinourilor, a contribuit și mai mult, investind 95 de milioane de dolari într-un alt grup extern care îi sprijină pe republican, conform documentelor depuse la Comisia Electorală Federală pentru cele trei luni încheiate pe 30 septembrie.

În total, doar trei miliardari – Musk, Adelson și magnatul din industria ambalajelor din Midwest, Richard Uihlein – au donat aproximativ 220 de milioane de dolari în această perioadă de trei luni către grupuri care sprijină candidatura lui Donald Trump.

Donațiile lor colosale subliniază rolul esențial pe care un număr restrâns de mega-donatori miliardari îl joacă în eforturile lui Trump de a o depăși pe rivala sa democrată, vicepreședintele Kamala Harris, pe măsură ce cursa lor electorală s-a intensificat.

Harris a stabilit un ritm amețitor – strângând 1 miliard de dolari. A atins un prag mai rapid decât oricare alt pretendent prezidențial

Harris a stabilit un ritm amețitor – strângând 1 miliard de dolari de când a devenit candidata principală a Partidului Democrat la sfârșitul lunii iulie – un prag atins mai rapid decât oricare alt pretendent prezidențial. Iar documentele depuse marți arată că un comitet de strângere de fonduri de mari sume, care direcționează bani către campania ei și comitetele democrate aliniate, a adunat 633 de milioane de dolari în al treilea trimestru – de patru ori mai mult decât suma strânsă de echivalentul comitetului lui Trump în aceeași perioadă.

Cu toate acestea, echipa lui Harris i-a implorat pe susținătorii săi să contribuie cu și mai multe fonduri – subliniind atât sprijinul miliardarilor pentru candidatura lui Trump, cât și eforturile disperate ale campaniei sale de a atrage alegătorii încă indeciși din statele-cheie, pe care consilierii săi speră că îi vor sprijini pe finalul cursei până la Ziua Alegerilor.

În lupta pentru controlul Congresului, între timp, unii dintre titularii democrați și candidații din cursele cheie pentru Senat și Camera Reprezentanților și-au extins avantajul financiar față de rivalii lor republicani. Donatorii republicani cu resurse financiare considerabile au încercat, de asemenea, să reducă această diferență, susținând un super PAC republican care luptă pentru a obține majoritatea în Senat.

Elon Musk

Conform documentelor depuse până în weekend, America PAC (ajutat de Musk) a raportat că a cheltuit aproape 96 de milioane de dolari în cursa prezidențială, inclusiv puțin sub 57 de milioane pentru activități de canvassing și operațiuni pe teren. Inițial, finanțarea PAC-ului a provenit dintr-o rețea de foști parteneri și asociați de afaceri ai miliardarului Elon Musk.

America PAC a preluat un rol crucial de susținere pentru campania lui Trump, conform documentelor privind cheltuielile independente, care acoperă și o parte din cheltuielile de după 30 septembrie. Pe lângă cursa prezidențială, grupul a cheltuit milioane de dolari pentru a viza mai multe curse extrem de competitive pentru Camera Reprezentanților, inclusiv competiții din California și New York, considerate esențiale pentru ca republicanii să-și mențină controlul asupra camerei.

Documentele de marți arată că și alți miliardari conservatori au investit sume extraordinare în efortul de a-l realege pe Trump.

Miriam Adelson

Cei 95 de milioane de dolari donați de Adelson au ajuns la un alt super PAC pro-Trump de frunte, Preserve America, reprezentând aproape toți banii colectați de aceasta în perioada iulie-septembrie. Adelson și soțul ei decedat, Sheldon, au fost printre cei mai mari donatori pentru candidații și cauzele republicane în ultimul deceniu, iar Miriam Adelson a donat acum grupului un total de 100 de milioane de dolari în acest an.

Preserve America a cheltuit aproape toți banii strânși în al treilea trimestru și a investit aproape 92 de milioane de dolari în cheltuieli independente, majoritatea pentru reclame.

Datele publicitare arată că Preserve America mai are rezervat timp de difuzare în valoare de aproximativ 29 de milioane de dolari pentru luna octombrie până la Ziua Alegerilor, inclusiv pentru a sprijini campania lui Trump în statele-cheie Michigan și Wisconsin.

Richard Uihlein și Ike Perlmutter (fostul director Marvel)

Un alt super PAC pro-Trump de frunte, Restoration PAC, a raportat de asemenea o sumă uriașă primită de la un singur donator major. Uihlein a donat aproximativ 49 de milioane de dolari grupului în al treilea trimestru. În total, Uihlein a donat aproape 59 de milioane de dolari anul acesta către Restoration PAC, care cheltuiește în prezent milioane pe reclame în statele-cheie Pennsylvania, Wisconsin și Georgia.

Alți susținători ai lui Trump care au contribuit cu sume mari în al treilea trimestru includ fostul director Marvel, miliardarul Ike Perlmutter, și soția sa, Laura, care au donat aproape 5 milioane de dolari la sfârșitul lunii trecute către super PAC-ul pro-Trump Right for America, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel