Elveția amână suspendarea finanțării UNRWA. Mai așteaptă dovezi, în timp ce alte șase țări deja au luat decizia

FOTO: Freepik @flatart
FOTO: Freepik @flatart

Elveția amână suspendarea finanțării agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

Elveția a anunțat, sâmbătă, că mai așteaptă dovezi pentru a suspenda finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), după ce în ultimele două zile șase țări au luat această decizie, ca urmare a acuzațiilor Israelului privind implicarea unor angajați ai organizației respective ăn atacul rupării Hamas din 7 octombrie 2023, informează Reuters, citat de Agerpres.

SUA, Canada și Australia au anunțat, vineri, că suspendă finanțarea, iar sâmbătă, Marea Britanie, Italia și Finlanda au anunțat decizii similare.

Elveția, care contribuie cu circa 20 de miliarde de franci, iar plata pentru acest an nu a fost încă aprobată, susține că nu va lua o astfel de măsură decâ după ce vor fi disponibile mai multe informații despre rolul suspecților din UNRWA.

Israelul cere urmarea modelului celor șase țări

Ministrul israelian de externe Israel Katz a cerut și altor ţări să urmeze exemplul celor şase care au sistat deja fondurile pentru UNRWA.

Hamas a dezminţit orice colaborare între militanţii săi şi personalul ONU, susţinând că acuzaţia din partea Israelului este ”neîntemeiată”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Matthew Miller, afirmase într-un comunicat că 12 suspecţi din cadrul UNRWA ar putea avea legături cu atacul organizaţiei islamiste Hamas împotriva Israelului.

Statele Unite au fost primele care au anunţat că nu mai contribuie cu fonduri la activităţile agenţiei, care are 30.000 de angajaţi şi oferă adăpost în Fâşia Gaza pentru 1,4 milioane de palestinieni din cei circa 2,3 milioane care trăiesc în teritoriul controlat de Hamas.

UNRWA, înfiinţată în 1948 pentru ajutorarea palestinienilor refugiaţi după crearea statului Israel, joacă în prezent un rol important în asistenţa umanitară, în contextul ofensivei israeliene din Gaza.

Peste 1.100 de oameni uciși în atacul din 7 octombrie

În urma atacului făcut de gruparea Hamas în 7 octombrie, în care au murit peste 1.100 de oameni, majoritatea civili, forţele israeliene au declanşat bombardamente asupra Fâşiei Gaza şi o ofensivă terestră, operaţiuni în urma cărora şi-au pierdut viaţa peste 26.000 de palestinieni.

Sâmbătă, în Gaza se dădeau în continuare lupte sângeroase între israelieni şi Hamas, în special în sud; palestinienii care încercau să se refugieze înspre nordul teritoriului s-au confruntat cu vremea rea.

Citește și: Directorul UNRWA în Gaza avertizează: ”Armata israeliană pur și simplu ordonă oamenilor să se mute spre zonele unde sunt în curs lovituri aeriene”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel