Elveția, faimoasă pentru neutralitate, își sporește masiv cheltuielile militare

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Guvernul Elveției, o țară faimoasă pentru neutralitate, a anunțat miercuri că își va crește cheltuielile militare în următorii ani, alăturându-se astfel altor țări europene care au luat această decizie în urma invaziei rusești în Ucraina, din urmă cu doi ani, scrie Reuters.

Președinta Viola Amherd a declarat că, din 2035, vor fi disponibile aproximativ 20 de miliarde de franci elvețieni (22,58 miliarde de dolari) în plus pentru finanțare, comparativ cu planurile dinaintea războiului din Ucraina. În 2023, Elveția a alocat 1,9 miliarde de franci pentru echiparea forțelor sale armate.

"Situația din punct de vedere al politicii de securitate este, evident, dificilă, având în vedere instabilitatea curentă, cu un război pe continentul european, conflicte armate în Orientul Mijlociu și alte puncte fierbinți în lume", a declarat Amherd într-o conferință de presă.

Amherd, care este și ministru al apărării, a subliniat că în prezent există "atât de multe crize", iar planul ține cont parțial de lecțiile învățate din războiul din Ucraina. Ea a notat că, timp de 30 de ani, armata elvețiană a fost slăbită de economiile făcute în urma "dividendului păcii" obținut după încheierea Războiului Rece. Acest dividend se referă la obținerea de beneficii economice prin reducerea cheltuielilor pentru apărare și alocarea resurselor către alte sectoare.

Declarația lui Amherd a venit după ce guvernul său a evidențiat lacunele din sistemele de comandă și control ale Elveției, precum și deficiențele forțelor terestre, aeriene și ale securității cibernetice.

Unele piese de artilerie elvețiene au intrat în serviciu în anii 1960 și necesită înlocuire, a declarat Thomas Suessli, șeful forțelor armate.

În luna ianuarie, mai multe site-uri web ale guvernului elvețian au fost atacate, un grup de hackeri cu legături cu Rusia revendicând responsabilitatea din cauza vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Guvernul a anunțat că va solicita credite de 4,9 miliarde de franci (5,53 miliarde de dolari) pentru achiziționarea de noi echipamente militare, inclusiv rachete ghidate și radare mobile pentru trupele terestre, precum și pentru îmbunătățirea sistemelor de comunicare. Elveția va construi, de asemenea, un nou centru de date dedicat armatei și va moderniza unele baze, se arată în comunicat.

De asemenea, guvernul a prezentat cadrul său de plată pentru armată, care îi va permite să solicite până la 25,8 miliarde de franci pentru armată din 2025 până în 2028, față de 21,7 miliarde de franci între 2021 și 2024.

Această decizie a Elveției reflectă emoțiile liderilor europeni cu privire la securitate, precum și sugestiile recente ale fostului președinte american Donald Trump că Washington ar putea să nu-și protejeze membrii NATO împotriva unui potențial atac rusesc dacă aceștia nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

Luni, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că industria de apărare a Germaniei și a Europei trebuie să treacă la producția de masă a armelor, deoarece războiul din Ucraina a expus modul în care producătorii europeni se chinuie să satisfacă cererea de muniție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel