Elveţia, una dintre puţinele ţări care nu este parte integrantă a UE, îşi ia măsuri de precauţie, pentru a evita stuaţia din ţări precum Spania şi Grecia, unde protestele antiausteritate au luat amploare, potrivit CNBC.
După ce două importante capitale europene, Atena şi Madrid, sunt tulburate de mişcările de stradă ale oamenilor nemulţumiţi de austeritate, Elveţia, renumită pentru neutralitaea ei, încearcă să evite o situaţie similară. Aceasta adoptat în septembrie exerciţiul militar numit ”Stabilo Due,” un răspuns la actuala instabilitate europeană, prin care testează viteza de desfășurare a armatei. Cotidianul elvețian Der Sonntag a scris recent că exercițiul se derulează în funcție de o hartă de risc întocmită în 2010, în care armata prezenta pericolul unor tulburări interne între diverse facțiuni, dar și posibilitatea sosirii unor refugiați din Grecia, Sania, Italia, Franța și Portugalia. Ministerul Apărării din Elveția a declarat pentru CNBC că este posibilă o desfășurare de trupe în anii următori. "Nu este exclus ca efectele crizei financiare să conducă în Elveţia la proteste şi violenţe. Armata trebuie să fie pregătită atunci când poliţia, în astfel de situaţii, cere sprijin", declară un purtător de cuvânt.
Exercițiul a implicat un număr semnificativ de 2.000 de soldați, în opt orașe diferite ale confederației. Ministrul Apărării, Ueli Maurer, a tras un semnal de alarmă, într-un articol din revista Schweizer Soldat, în privința violențelor din Europa. ”"Nu exclud ca în anii următori să avem nevoie de armată", a spus el. Nevoite să strângă cureaua, unele ţări europene nu şi-au modernizat armatele şi nu mai pot susţine costurile unor sisteme de luptă moderne, a adăugat ministrul. De asemenea, dl Maurer se întreabă retoric, cât timp mai poate fi criza calmată doar cu bani, adăugând că țările care nu se pot apăra se pot confrunta cu posibilitatea ”șantajului.” Der Sonntag mai notează că șeful armatei elvețiene, André Blattmann, va propune în decembrie utilizarea a patru batalioane de poliție militară, urmând ca 1.600 de soldați să păzească puncte strategice din țară.
Măsurile de austeritate din Europa au dus la tulburări sociale îngrijorătoare, țările din sudul continentului fiind cele mai afectate de măsurile de austeritate, acestea fiind cele mai îndatorate țări membre ale UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu