Elveția a ales să rămână neutră față de războiul din Ucraina. Guvernul de la Berna a refuzat Spaniei autorizația de a furniza Ucrainei două tunuri antiaeriene de fabricație elvețiană.
Vehiculele militare deținute de Madrid au nevoie de undă verde din țara producătoare pentru a fi exportate. Aceasta este aceeași procedură urmată pentru livrarea tancurilor Leopard 2 de fabricație germană la Kiev: pentru a le pune la dispoziție armatei ucrainene, este necesară permisiunea de la Berlin, indiferent de locul în care se află tancurile.
Ca și în alte ocazii, Guvernul elvețian a confirmat, în cadrul politicii sale de neutralitate, că nu va permite Spaniei să transfere cele două tunuri antiaeriene după ce a primit cererea Madridului pe 16 ianuarie.
Într-o notă, Ministerul Federal Spaniol al Economiei, însărcinat cu negocierea cu Berna cu privire la cererea de sprijin pentru Kiev, a confirmat refuzul Elveției, deoarece legea elvețiană nu permite reexportul produselor lor de război în țările aflate în război.
Elveția a respins anterior cereri similare de reexport către Danemarca și Germania, care anul trecut au cerut să poată transfera arme elvețiene în Ucraina pentru a o ajuta în răspunsul la invazia rusă, informează Europa Today.
În special, Elveția a respins două cereri germane de reexport de muniție elvețiană în Ucraina pentru tancuri Gepard și o cerere daneză de furnizare a aproximativ douăzeci de vehicule blindate Piranha III.
Refuzul Elveției de a coopera în trimiterea de arme defensive în Ucraina a stârnit o dezbatere în țară. Executivul a reamintit că Parlamentul național analizează posibile ”ajustări” ale politicii sale privind reexportul de arme.
În ciuda politicii sale tradiționale de neutralitate, Elveția s-a alăturat sancțiunilor economice ale Uniunii Europene împotriva Rusiei. Din acest motiv a fost inclusă în lista țărilor considerate ”ostile” de Moscova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu