Elveția rămâne neutră și blochează furnizarea de tunuri antiaeriene către Ucraina

Fotografie de la Joseph Fuller/ Pexels
Fotografie de la Joseph Fuller/ Pexels

Elveția a ales să rămână neutră față de războiul din Ucraina. Guvernul de la Berna a refuzat Spaniei autorizația de a furniza Ucrainei două tunuri antiaeriene de fabricație elvețiană.

Vehiculele militare deținute de Madrid au nevoie de undă verde din țara producătoare pentru a fi exportate. Aceasta este aceeași procedură urmată pentru livrarea tancurilor Leopard 2 de fabricație germană la Kiev: pentru a le pune la dispoziție armatei ucrainene, este necesară permisiunea de la Berlin, indiferent de locul în care se află tancurile.

Ca și în alte ocazii, Guvernul elvețian a confirmat, în cadrul politicii sale de neutralitate, că nu va permite Spaniei să transfere cele două tunuri antiaeriene după ce a primit cererea Madridului pe 16 ianuarie.

Într-o notă, Ministerul Federal Spaniol al Economiei, însărcinat cu negocierea cu Berna cu privire la cererea de sprijin pentru Kiev, a confirmat refuzul Elveției, deoarece legea elvețiană nu permite reexportul produselor lor de război în țările aflate în război.

Elveția a respins anterior cereri similare de reexport către Danemarca și Germania, care anul trecut au cerut să poată transfera arme elvețiene în Ucraina pentru a o ajuta în răspunsul la invazia rusă, informează Europa Today.

În special, Elveția a respins două cereri germane de reexport de muniție elvețiană în Ucraina pentru tancuri Gepard și o cerere daneză de furnizare a aproximativ douăzeci de vehicule blindate Piranha III.

Refuzul Elveției de a coopera în trimiterea de arme defensive în Ucraina a stârnit o dezbatere în țară. Executivul a reamintit că Parlamentul național analizează posibile ”ajustări” ale politicii sale privind reexportul de arme.

În ciuda politicii sale tradiționale de neutralitate, Elveția s-a alăturat sancțiunilor economice ale Uniunii Europene împotriva Rusiei. Din acest motiv a fost inclusă în lista țărilor considerate ”ostile” de Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel