Elveția, referendum pentru a interzice burqa. Musulmanii denunță propunerea

Elveția, referendum pentru a interzice burqa. Musulmanii denunță propunerea / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Elveția, referendum pentru a interzice burqa. Musulmanii denunță propunerea / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Pe 7 martie, elvețienii vor vota într-un referendum care ar putea interzice îmbrăcămintea care acoperă fața, cum ar fi burqa sau niquab.

Duminică, 7 martie 2021, elvețienii vor vota într-un referendum care ar putea interzice îmbrăcămintea care acoperă fața, cum ar fi burqa sau niquab. Legislația, denumită la nivel local interdicția burqa, nu menționează în mod specific învelișurile faciale purtate de femeile musulmane, însă le vizează.

Legea propusă impune ca „nimeni să nu-și acopere fața în public” și „nimănui să nu i se permită să forțeze pe cineva să-și acopere fața în funcție de sex”. Există câteva excepții, cum ar fi motivele de sănătate și tradițiile precum carnavalul. Sondajele din presa locală sugerează că alegătorii vor aproba legea, o mișcare pe care unii membri ai minorității musulmane consideră că îi separă de societate.

Inițiativa de interzicere a acoperirilor faciale a fost lansată de Egerkinger Komitee, un grup care include politicieni ai Partidului Popular Elvețian de dreapta (SVP), care afirmă că organizează „rezistență împotriva pretențiilor de putere a islamului politic în Elveția”. În 2017, grupul a colectat cele 100.000 de semnături necesare pentru a supune chestiunea la referendum, care urmează să aibă loc pe 7 martie.

Comunitatea musulmană se simte vizată

Nu este pentru prima dată când comunitatea musulmană din Elveția se simte vizată de un referendum. În 2009, alegătorii au acceptat legislația, propusă și de Egerkinger Komitee, pentru a interzice construirea de noi minarete.

La acea vreme, Consiliul Central Islamic din Elveția a fost format pentru a reprezenta vocea musulmană în discuțiile referitoare la referendumul minaret. De atunci a devenit cel mai mare grup musulman pentru drepturile civile.

Purtătorul de cuvânt al organizației, Janina Rashidi, nu vede necesitatea legii propuse pentru acoperirea feței. „Incriminezi femeile pentru că poartă ceva. Înțeleg că acoperirea feței, pentru unii oameni, ar putea părea ciudată, dar există atât de multe lucruri în societatea noastră care arată ciudat pentru unii sau pentru alții”, a spus ea, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel