Elveția și Italia își redesenează granițele. Motivul e îngrijorător

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Elveția și Italia au fost nevoite să redeseneze o parte din frontiera lor din Alpi, ca urmare a topirii accelerate a ghețarilor, un fenomen provocat de schimbările climatice. Redesenarea frontierelor vizează zona de sub celebrul vârf Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa, situat în apropierea mai multor stațiuni de schi extrem de frecventate de turiști, informează BBC.

O mare parte din granița dintre Elveția și Italia este stabilită de crestele ghețarilor sau de zonele acoperite permanent de zăpadă. Însă topirea rapidă a ghețarilor a determinat o deplasare a acestor limite naturale, ceea ce a necesitat o reconfigurare oficială a frontierei între cele două state.

Elveția a aprobat oficial vineri noul acord privind modificarea graniței, în urma unei comisii comune elvețiano-italiene care a elaborat un proiect de înțelegere încă din mai 2023. Totuși, Italia urmează să ratifice acest acord, mai scrie BBC.

Ghețarii elvețieni, în continuă retragere

Datele publicate în septembrie anul trecut arată că ghețarii din Elveția au pierdut 4% din volumul lor în 2023, aceasta fiind a doua cea mai mare pierdere de până acum, după recordul negativ din 2022, când ghețarii au suferit o topire de 6%.

Raportul anual emis de Swiss Glacier Monitoring Network (Glamos) a atribuit aceste pierderi verilor extrem de calde și precipitațiilor scăzute din timpul iernii lui 2022. Specialiștii avertizează că, dacă aceste tipare climatice vor continua, procesul de topire a ghețarilor își va urma cursul.

Elveția a adus unele precizări vineri, potrivit cărora noile limite teritoriale au fost stabilite ținând cont de interesele economice ale ambelor părți. Clarificarea granițelor va ajuta, astfel, cele două țări să determine cu precizie responsabilitățile pentru întreținerea și gestionarea anumitor zone naturale.

Printre regiunile afectate de modificarea graniței se numără Plateau Rosa, refugiul Carrel și Gobba di Rollin, toate fiind situate în apropierea Matterhorn, precum și a unor stațiuni de schi renumite, cum ar fi Zermatt.

Implementarea acestor schimbări de frontieră va avea loc după ce ambele state vor semna oficial acordul, iar documentul final va fi publicat. Elveția spune că procesul de aprobare este deja aflat în desfășurare în Italia.

Martori tăcuți ai istoriei

Topirea accelerată a ghețarilor din Elveția a adus la suprafață o serie de descoperiri notabile în ultimii ani. În iulie anul trecut, rămășițele umane găsite în apropierea Matterhorn au fost confirmate a fi ale unui alpinist german dispărut în 1986.

În 2022, epava unui avion prăbușit în 1968 a ieșit la suprafață din ghețarul Aletsch, iar în 2014, corpul alpinistului britanic Jonathan Conville, dispărut, a fost descoperit de un pilot care transporta provizii la un refugiu montan pe Matterhorn.

Experții avertizează că, dacă emisiile de gaze cu efect de seră responsabile pentru încălzirea globală nu vor fi reduse, ghețarii mai mari, precum Aletsch, ar putea dispărea în decursul unei generații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel