Elveţia vrea să reprezinte interesele Ucrainei în Rusia

Fotografie de la Markus Winkler, Pexels
Fotografie de la Markus Winkler, Pexels

Elveţia a anunţat că este pregătită să reprezinte interesele diplomatice ale Ucrainei în Rusia. 

Elveţia este pregătită să reprezinte, la cererea Ucrainei, interesele sale diplomatice în Rusia, dacă Moscova este de acord cu acest lucru, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului elveţian de Externe, Pierre Alain Elchinger. Este vorba despre "mandatul puterii protectoare", care prevede că Elveţia ar putea reprezenta interesele diplomatice ale Ucrainei în Rusia, întrucât nu există relaţii diplomatice între ele acum.

După cum a explicat Elchinger, "Elveţia şi-a oferit în mod activ bunele sale servicii ambelor părţi". Acestea includ, în special, "rolul de gazdă pentru negocieri şi întâlniri", precum şi sprijin şi o contribuţie la nivel de experţi pentru "posibile negocieri".

"Ucraina a vrut ca Elveţia să-şi asume mandatul de putere protectoare în Rusia. Negocierile în acest sens au fost încheiate" - a spus oficialul elveţian.

"Pentru ca mandatul puterii protectoare să intre în vigoare, mai trebuie ca Rusia să-şi dea acordul" - a explicat Elchinger.

Ce spun ruşii

Serviciul de presă al Ambasadei Rusiei în Elveţia, ca răspuns la solicitarea corespondentului TASS de a comenta disponibilitatea exprimată de Berna de a reprezenta interesele Kievului la Moscova, a declarat miercuri: "Din câte cunoaşte ambasada, partea rusă nu are contacte cu autorităţile oficiale ale confederaţiei în această problemă".

"După cum a subliniat anterior ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, Rusia nu este pregătită să analizeze propunerile de mediere în negocierile cu Ucraina din partea ţărilor care s-au alăturat sancţiunilor antiruse" - a subliniat o sursă din cadrul serviciului de presă al ambasadei.

"Credem că neutralitatea elveţiană a fost devalorizată într-o anumită măsură, deoarece confederaţia a adoptat toate cele şapte pachete de restricţii ilegitime antiruse ale Uniunii Europene, alăturându-se practic uneia din părţile conflictului".

Ambasada Rusiei a reamintit că, prin hotărârea guvernului rus din 5 martie 2022, Elveţia "a fost inclusă pe lista ţărilor neprietenoase la egalitate cu statele membre UE şi alte ţări".

"În acest context, din punctul nostru de vedere, este greu să vorbim despre vreo mediere a Bernei pe direcţia ucraineană" - a conchis serviciul de presă al misiunii diplomatice, scrie Rador. 

Banca Naţională a Elveţiei, cele mai mari pierderi din istorie în primul semestru

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat vineri pierderi de 95,2 miliarde franci (100,08 miliarde dolari) în primele şase luni ale acestui an, acestea fiind cele mai mari pierderi semestriale înregistrate de SNB de la înfiinţarea sa în 1907, transmite Reuters.

Precedentul record în materie de pierderi înregistrat de Banca Naţională a Elveţiei data din anul 2015, când SNB a înregistrat pierderi de 50 de miliarde de franci.

Rezultatele înregistrate de Banca Naţională a Elveţiei depind de fluctuaţiile în valoarea rezervelor sale valutare, care se ridică la sute de miliarde de franci. Rezervele SNB includ acţiuni şi obligaţiuni din străinătate. Banca Naţională a Elveţiei cumpără valută pentru a preveni aprecierea francului, care este la mare căutare în perioade de criză, apreciere care afectează economia elveţiană dependentă de exporturi.

Pierderile istorice înregistrate de SNB în primele şase luni ale acestui an se datorează în special unor pierderi de 62,4 miliarde de franci în trimestrul al doilea, cele mai slabe performanţe trimestriale înregistrate vreodată de Banca Naţională a Elveţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel