EMA a aprobat vaccinarea anti-COVID a copiilor de 12-17 ani cu Moderna

Foto ilustrativ vaccin Covid-19. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Foto ilustrativ vaccin Covid-19. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Vineri, 23 iulie, Comitetul pentru medicamente al EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) a aprobat cererea privind vaccinarea anti-COVID a copiilor de 12-17 ani cu Moderna. 

Agenția Europeană a Medicamentului a informat, vineri, 23 iulie, că a fost aprobată cererea de extindere a utilizării vaccinului Spikevax (Moderna) la copiii cu vârste între 12 și 17 ani. 

Astfel, vaccinul Moderna va putea fi administrat la grupa de vârstă 12-17 ani ca la persoanele de 18 ani și peste, respectiv în două doze, la interval de patru săptămâni. 

Decizia vine după un studiu în care au fost implicați 3.732 de copii din această grupă de vârstă. 

Amintim că, în luna mai, compania Moderna anunță că vaccinul său are o eficacitate de 96% în rândul adolescenților și nu s-au semnalat probleme majore. Compania a informat, luna trecută, că a depus o cerere la Autoritatea de reglementare europeană a medicamentului pentru aprobarea utilizării vaccinului său anti-COVID-19 la grupa de vârstă mai sus menționată.

În urmă cu aproximativ două luni, a fost dată aprobarea privind utilizarea serului de la Pfizer pentru copiii de peste 12 ani.

Vaccinarea copiilor, condiţie esenţială pentru imunitatea colectivă

Experţi în sănătate din Germania afirmă că imunitatea colectivă nu poate fi atinsă fără vaccinarea copiilor şi adolescenţilor. 

De obicei, se presupune că va exista o imunitate colectivă atunci când între 60% şi 70% din populaţie este protejată împotriva agentului patogen. Dar aceasta presupune că agentul patogen nu se poate înmulţi la acele persoane fizice, a declarat vicepreşedintele DGfI Reinhold Foerster citat de Funke Media Group.

Foerster a apreciat că este o problemă diferită cu SARS-CoV-2: oamenii pot transmite virusul, chiar dacă ei înşişi nu sunt bolnavi, chiar dacă sunt vaccinaţi şi nu prezintă simptome, transmitea Agerpres la începutul lunii iulie. 

Varianta Delta a intensificat situaţia. Este mult mai contagioasă. Îi afectează foarte mult pe adolescenţi şi copii, a precizat el. Atât timp cât această categorie de vârstă nu este vaccinată deloc sau vaccinată doar puţin, nu vom ajunge la o imunitate colectivă, a apreciat, de asemenea, vicepreşedintele DGfI Reinhold Foerster.

Potrivit Institutului german Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor, cel puţin 85% din populaţia cu vârsta între 12 şi 59 de ani şi 90% dintre cei cu vârsta de 60 de ani şi peste ar trebui să fie vaccinaţi în totalitate împotriva variantei Delta.

"Dacă această rată de vaccinare este atinsă la timp, un al patrulea val anunţat în toamna sau iarna viitoare pare puţin probabil, potrivit unui document RKI difuzat recent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel