Deficitul bugetar prognozat pentru anul 2012 va fi în jur de 3% iar o eventuală scădere a lui sub acest nivel va depinde de modul în care companiile de stat vor fi clasificate sau reclasificate pe buget, pierderile acestora afectând ţinta de deficit, a declarat premierul Emil Boc miercuri, la începutul şedinţei de guvern.
„În privinţa deficitului, el va fi în jur de 3%. Dac va fi mai mic de 3% va depinde de modul în care companiile de stat vor fi clasificate sau reclasificate pe buget. Orice companie de stat care merge pe pierderi papă din deficitul bugetar. (...) Noi sperăm să nu ajungem acolo, pentru că dorim să avem companii de stat performante, care să nu mai cheltuie banii cetăţenilor şi implicit să ne afecteze deficitul bugetar. Deci, cu cât avem mai puţin companii de stat pe pierderi, cu atât deficitul nu va fi afectat“, a spus şeful Guvernului, potrivit Agerpres.
Referitor la creşterea economică pentru anul viitor, prognoza pentru aceasta va fi stabilită după ce vor fi făcute evaluările cu FMI şi Comisia Europeană, a arătat premierul, care şi-a exprimat încrederea că pentru anul acesta va fi atinsă o creştere de 1,5% cu condiţia ca investiţiile derulate să fie finalizate.
„În ceea ce priveşte creşterea economică, după ce vom avea evaluările făcute cu CE şi FMI, vom stabili prognoza pentru anul 2012. La sfârşitul lunii va fi un board al FMI şi urmează ca acesta să facă o reevaluare globală, ca de altfel şi UE, cu privire la creşterea economică datorită ultimelor tendinţe din UE. Pentru anul acesta îmi păstrez optimismul unei creşteri economice de 1,5%, cu condiţia ca ministerele să-şi facă datoria şi să nu lase acceleraţia de pe investiţii“, a subliniat el.
Pe de altă parte, premierul a precizat că datele Registrului Comerţului indică faptul că sunt mult mai puţine firme care îşi suspendă activitatea sau cer dizolvarea în comparaţie cu primele opt luni din 2010, crescând însă şi numărul firmelor nou-înfiinţate.
„Statistic, numărul firmelor nou-înfiinţate este cu 27% mai mare decât în primele opt luni din 2010 iar numărul firmelor care şi-au închis activitatea a scăzut cu 72% în primele opt luni din 2011 în comparaţie cu 2010“, a evidenţiat primul-ministru.
Potrivit lui Boc, aceste date trebuie stimulate şi de ministerele de resort, cel al Finanţelor Publice, al Economiei, dar şi de celelalte ministere care derulează investiţii prin care pot fi susţinute IMM-urile şi mediul de afaceri. "Nu există altă soluţie pentru a consolida creşterea economică decât investiţiile care generează locuri de muncă", a spus şeful Guvernului.
Totodată, el a ţinut să sublinieze că nu orice investiţie are efect multiplicator în economie iar în procesul de prioritizare a investiţiilor accentul trebuie să cadă pe acelea care au efect multiplicator, generând locuri de muncă în lanţ în economie.
„Aveţi grijă la Ministerul Finanţelor cu privire la implementarea imediată a modificărilor Codului Fiscal, care sprijină mediul de afaceri, astfel încât acele elemente noi pe care le-am introdus şi care vin să sprijine firmele să poată susţine activitatea lor“, a afirmat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News