Premierul României, Emil Boc, a declarat într-o conferinţă de presă, organizată la Palatul Victoria, că s-a ajuns în situaţia aceasta, pentru că în perioada 2007-2008 consumul a fost mai mare decat producţia, iar cheltuielile publice cu salariile si pensiile au depăşit cu mult posibilităţile ţării.
"Începand cu anul 2007, s-a rupt echilibrul intre productivitate si salarii. Am inceput sa consumam mai mult decat am produs.", a declarat Boc.
Premierul a mai precizat că, daca se păstrau masurile luate de guvernul anterior, cum ar fi creşterea salariilor profesorilor cu 50%, s-ar fi ajuns la un deficit bugetar de 12%.
De asemenea, Emil Boc, a reluat ce a zis şi Traian Băsescu, spunând că înţelege faptul că oamenii vor fi afectaţi de taiarea salariilor şi pensiilor, dar că această măsură este cea mai bună pentru un viitor mai bun şi fără ea s-ar fi ajuns la un nou împrumut, ceea ce ar fi avut consecinţe devastatoare asupra polulaţiei.
Datoria publică ar fi crescut până la 62% din PIB.Emil Boc a susţinut , în cadrul aceleaşi conferinţe de presă, că datoria publică ar creşte de la sub 30% din PIB, pana la 62% din PIB, daca nu s-ar tăia cheltuielile.
Joi, Traian Băsescu a anunţat că, în urma negocierilor cu FMI, salariile se vor micşora cu 25% , pensiile şi ajutorul de şomaj cu 15%. Această măsură nu vizează alocaţiile copiilor şi alocaţiile persoanelor cu handicap şi a fost preferată în locul celeia care viza cresterea TVA-uli şi a cotei unice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News