Emil Boc: Guvernul ar putea interveni în preţul benzinei după analizele ANAF şi Consiliului Concurenţei

pompa benzinarie
pompa benzinarie

Guvernul ar putea interveni, indirect, în cazul majorărilor preţului la carburanţi, tragându-i la răspundere pe cei care îl majorează nejustificat, însă Executivul nu are un rol direct în a stabili preţul combustibilului, a declarat premierul „Guvernul nu are are un rol direct în a stabili preţul combustibilului, nu poate să intervină, dar poate, pe căi indirecte, să-i tragă la răspundere pe cei care majorează nejustificat într-o economie de piaţă preţurile, fie că este vorba de monopol, fie că este vorba de profit. Statul român poate să impună şi el anumite impozite“, a explicat şeful Executivului, la postul public de televiziune.

El a adăugat că, în prezent, Executivul analizează posibilităţile pe care le are la dispoziţie în cazul preţului combustibilului, dar aşteaptă şi rezultatele unor analize realizate de ANAF şi de Consiliul Concurenţei, după cum transmite Agerpres.

„Eu am dat dispoziţie pentru două verificări paralele, una la Consiliul Concurenţei, pentru a vedea dacă nu este vorba de practici de monopol şi doi, la ANAF, să verifice practic gradul de profit pe care-l au cei care măresc foarte rapid preţul la benzină. Dacă există profituri care cresc foarte mult şi nejustificat într-o asemenea perioadă dificilă, statul român poate avea câteva contra-măsuri specifice economiei de piaţă. Nu le menţionez încă, le intuiţi, dar aştept analizele date de către autorităţile despre care am vorbit“, a spus premierul.

Emil Boc a susţinut că, în prezent, se plăteşte preţul „privatizării iresponsabile“, de către Guvernul condus de Adrian Năstase, a Petrom.

„Acum plătim preţul acelei politici iresponsabile de privatizare care nu a ţinut cont de interesul naţional şi dacă veţi vedea suma cu care s-a vândut Petrom-ul, şase sute de milioane de euro la vremea aceea, şi veţi compara cu ce listări există pe piaţa internaţională la companii similare Petrom-ului veţi vedea că acele companii se vând cu 18 miliarde de euro. Şi dacă vedeţi ce obligaţii şi-a luat statul român prin contractul de privatizare ajungi la o concluzie care nu are nimic în comun cu interesul naţional“, a adăugat şeful Executivului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel