Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că România nu a pierdut dreptul de a tranzacţiona certificate de emisii de carbon, ci numai suspendată. „Nemirschi a fost cel mai mare opozant al acestor tranzacţii“, a spus premierul Emil Boc la postul de televiziune B1.
Premierul Emil Boc a spus că fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemischi, a blocat timp de un an de zile vânzarea certificatelor de emisii de carbon, fiind vorba de o strategie a PSD.
„Am văzut critica lui Victor Ponta şi, mă mir, pentru că a fost membru al Guvernului şi ştie opoziţia ministrului de atunci al Mediului, Nemirschi. Un an de zile a blocat derularea acestor proiecte fără să facă nimic. PSD la acea vreme, din motive înţelese numai de ei, o strategie de partid, nu au dat drumul la aceste certificate. Ministrul Mediului de atunci a fost unul din cei mai mari opozanţi ai derulării proiectului cu certificate verzi. Pur şi simplu nu a vrut să semneze niciun act de colaborare cu Ministerul Economiei, a vrut să fie o problemă exclusivă a Ministerului Mediului“, a declarat Emil Boc. Acesta a adăugat că Elena Udrea a fost cea care a deblocat mecanismul.
România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate. România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare. Totodată, ţara noastră a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de gaze cu efect de seră.
Potrivit Ministerului Mediului, România implementeaza deja măsurile pentru îndeplinirea cerinţelor Comitetului, printre care creşterea capacităţii instiţutionale a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, pe componenta schimbări climatice/ sistemul naţional al emisiilor de carbon, iniţierea de studii pentru îmbunătăţirea activităţii de culegere de date şi identificare a parametrilor necesari în realizarea inventarului, şi creşterea expertizei specifice a personalului din domeniu.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci