Zilele premierului Emil Boc la Palatul Victoria par a fi numărate. Atât președintete Camerei Deputaților, Roberta Anastase, dar și diverse grupuri din PDL au ajuns la aceleași concluzii: trebuie o împrospătare la nivelul Guvernului.
Soluţia care se conturează este aceea a unui guvern cu premier tehnocrat, dar cu majoritatea miniştrilor politici. Varianta cea mai probabilă, în contextul economic dificil care urmează - cu zona euro ameninţată de o nouă recesiune - este ca noul premier să fie un specialist în economie, deşi, spun surse democrat-liberale, nu neapărat din zona BNR.
Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a declarat, duminică, că este nevoie de o schimbare în interiorul Guvernului, pentru împrospătarea acestuia, menţionând că nu ştie dacă este cazul să se ajungă la schimbarea premierului, dar acest subiect se va discuta în partid.
Întrebată dacă susţine ideea remanierii guvernamentale, Roberta Anastase a declarat, pentru Mediafax, că în opinia sa este nevoie de o schimbare în interiorul Guvernului.
"Cred că este nevoie de o schimbare în interiorul Guvernului, de o împrospătare a lui", a spus Anastase. Întrebată dacă o astfel de schimbare include şi un nou prim-ministru, Anastase a spus că acest aspect va fi discutat în interiorul PDL.
"Nu ştiu dacă e cazul să se ajungă până acolo (la schimbarea prim-ministrului - n.r.). Discuţiile pe acest subiect vor avea loc în partid şi prim-ministrul este cel care decide" , a precizat Roberta Anastase.
Întrebat dacă în cadrul discuţiilor interne va susţine sau nu ideea schimbării prim-ministrului, prim-vicepreşedintele PDL a spus că îşi va exprima opinia în acest sens mai întâi în faţa colegilor din PDL şi apoi va face public punctul său de vedere.
Potrivit surselor din partid, o decizie privind demisia lui Emil Boc din Guvern ar putea fi luată după plecarea din ţară a delegaţiei FMI, BM şi CE, unii făcând pronosticuri că premierul nu va rezista în fruntea Executivului mai mult de jumătatea lunii februarie.
Plecarea delegaţiei FMI, BM şi CE de la Bucureşti a fost menţionată de reprezentanţii principalului partid de guvernare ca reper pentru declanşarea unor discuţii în formaţiune despre eventuala remaniere a Guvernului sau demisie a premierului, ori despre asumarea unor eşecuri precum neconstituţionalitatea comasării alegerilor.
Dacă pleacă Emil Boc de la Guvern, o problemă este găsirea unui înlocuitor al acestuia în funcţia de premier, iar cei care vor plecarea lui de la partid îl văd pe Vasile Blaga un posibil succesor în fruntea PDL.
Mai sunt şi voci, puţine la număr, din rândul parlamentarilor care îl susţin în continuare pe Emil Boc şi care îl văd pe acesta la conducerea Guvernului şi partidului până la alegeri. Aceştia cred că o remaniere guvernamentală ar fi soluţia potrivită pentru revigorarea imaginii partidului.
Potrivit surselor, se aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să-şi facă cunoscută decizia în legătură cu viitorul Guvernului şi al partidului. Cu toate acestea, demisia lui Emil Boc rămâne, în cele din urmă, un act unilateral.
La nivel de zvon circulă în partid, în rândul parlamentarilor, informaţia că posibilii candidaţi pentru conducera Guvernului ar fi directorii serviciilor secrete, un tehnocat, sau pe ultimul loc, un lider din partid.
Premierul Emil Boc a fost întrebat, sâmbătă, după videoconferinţa de la MAI, dacă demisionează în zilele următoare, el spunând că nu comentează "asemenea decizii sau speculaţii" şi că ştie ce are de făcut.
"Nu comentez asemenea decizii sau asemenea speculaţii. Ştiu ce am de făcut", a spus Emil Boc, întrebat de jurnalişti cum comentează zvonul potrivit căruia ar urma să demisioneze din funcţie în zilele următoare.
Citește și:
Adrian Năstase: Luni, Băsescu ar putea anunța demisia lui Boc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci