Raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei este obiectiv şi echilibrat, dar şi categoric mai bun decât cel din vara anului trecut, apreciind pozitiv activitatea Guvernului în continuarea procesului de reformă în justiţie, a declarat, miercuri seară, premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
"În primul rând, apreciez raportul ca fiind unul obiectiv şi echilibrat. În al doilea rând, raportul recunoaşte demersurile de reformă pe care România le-a întreprins de la ultima evaluare a Comisiei Europene, dar şi inventariază domeniile în care sunt necesare măsuri suplimentare în perioada următoare. În al treilea rând, raportul de anul acesta este categoric mai bun decât raportul din vara anului trecut. În al patrulea rând, apreciază pozitiv activitatea Guvernului, arătând că acesta a dovedit determinare şi angajament în derularea procesului de reformă în justiţie", a afirmat premierul Emil Boc.
Potrivit şefului Guvernului, raportul CE apreciază următoarele măsuri luate sau iniţiate de Executiv: adoptarea codurilor juridice şi a legii de punere în aplicare a Codului Civil, finalizarea elaborării legilor de punere în aplicare a celorlalte coduri, Legea micii reforme, propunerea de modificare a legii care vizează funcţionarea Curţii Constituţionale, astfel încât procesele judiciare, de corupţie, să nu mai fie suspendate în cazul în care se evocă excepţia de neconstituţionalitate, adoptarea noului cadru normativ al ANI şi adoptarea de către Parlament a legii privind desfiinţarea unor instanţe şi parchete.
De asemenea, premierul a arătat că raportul evaluează pozitiv şi activitatea unor instituţii cu responsabilităţi directe în activitatea de combatere a corupţiei - DNA şi DGA din MAI.
În privinţa aspectelor care rămân de rezolvat consemnate în raport, premierul a punctat ca fiind foarte importante: pregătirea implementării Codurilor, finalizarea studiului independent privind sistemul judiciar şi adoptarea unei legi care să reglementeze confiscarea extinsă a averilor, el menţionând în acest sens proiectul pe care Guvernul l-a trimis spre adoptare la Parlament şi care va accelera judecarea proceselor de corupţie, permiţând confiscarea averilor ilicite dobândite în urma unor infracţiuni de corupţie.
"Acest raport ne spune foarte clar că 'dacă vă faceţi datoria, mergeţi pe drumul bun'. Asta înseamnă că toţi cei care au responsabilităţi în domeniu trebuie să îşi facă treaba. Guvernul şi-a îndeplinit atribuţiile, Parlamentul în bună măsură, sperăm că şi celelalte restanţe care ţin în special de puterea judecătorească, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi CSM, să fie îndeplinite în perioada următoare pentru că este vorba ca toate cele trei autorităţi, Legislativ, Executiv şi Judiciară să lucreze în interesul românilor pentru că beneficiarii eliminării MCV vor fi românii, în sensul că de exemplu sentinţele judiciare pronunţate în România vor fi recunoscute în UE", a concluzionat premierul.
Totodată, el a mai subliniat că România nu a fost de acord şi nu acceptă nici în continuare o eventuală conectare a problematicii MCV cu domenii colaterale precum aderarea la Spaţiul Schengen sau gestionarea fondurilor comunitare. "Aceste domenii au structuri şi mecanisme separate de aplicare, monitorizare şi control. De aceea ele trebuie privite separat, fiecare cu mecanismele în consecinţă", a mai arătat şeful Guvernului.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu