Constantinescu CERE mai multe comisii pentru INVESTIGAREA instituțiilor statului

Senatul României a început, marţi, şedinţa solemnă consacrată aniversării a 150 de ani de la înfiinţare, la care a participat și fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Emil Constantinescu a ținut un discurs cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înființarea Senatului. Iată cele mai importante declarații făcute de Emil Constantinescu:

"Legea a fost coruptă și distorsionată în profunzime. Oficialii de orice fel doresc să se folosească în mod ilegal de puterea legislativă în propriul interes.

Teoretic, știm cu toții că nimeni nu este de-asupra legii și toți trebuie să răspundem în fața legii, dar în România a venit societatea modernă cu o moștenire grea și dificilă. Timp de 50 de ani, o parte redusă dintre cetățeni, în perioada comunistă, a fost de-asupra legii. Cei mai mulți au fost sub lege. Oamenii nu au fost considerați cetățeni, ci supuși de rangul doi, discriminați din motive politice și sociale.

Puterea poate fi obținută și exercitată în mod cinstit și legal respectând legea. O supremație a legii are nevoie de un sistem în care legile sunt clare și aplicate cu fermitate.

Legile și instituțiile joacă un rol important, la fel și Parlamentul. Legile nu pot fi eficiente fără o conștiință socială.

Statul de drept trebuie să fie un gardian al democrației atât împotriva tiraniei unei persoane, cât și împotriva tiraniei altor oameni. Iată de ce cred că Senatul României va trebui să dezvolte rolul comisiilor de investigare a instituțiilor naționale. Cred că rolul acestor comisii de cercetare, de control al instituțiilor statului și de cercetare al abuzurilor trebuie să devină din ce în ce mai important în societatea românească. Cred în același timp că experiența unor personalități este necesară în acest sens.

Destinul istoric al națiunilor depinde de capacitatea de a imagina un mare proiect politic. Acesta nu se poate realiza decât dacă este precedat de un proiect cultural. Cred că Senatul poate deveni un cadru ideal de dezbatere privind viitorul României.

Este nevoie de crearea unui alt arbitraj între putere și cunoaștere, care să reconfigureze un cadru în care fiecare individ să poată nu doar să fie, ci și să devină".

VEZI ȘI: Discursul Principesei Margareta în Senat, la aniversarea a 150 de ani de la înființarea Camerei Superioare a Parlamentului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel