Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, constată, într-un articol publicat în New Europe, că "România este o democrație tânără, care și-a creat Constituția învățând lecțiile dicaturii lui Ceaușescu", însă stimularea dezvoltării economice și asigurarea principiilor democratice nu se poate realiza decât prin respectarea voinței poporului român.
Emil Constantinescu explică în materialul publicat în New Europe opinia sa în legătură cu recentul Congres PPE, organizat la București.
"Constituția României este concepută pentru a se evita a-i oferi unei singure persoane prea multă putere. Încercând să evite o nouă dictatură, Legea fundamentală prevede și acțiunea de suspendare a președintelui, o raritate printre celelalte țări europene", scrie fostul președinte.
"În cei opt ani de președinție, Traian Băsescu - un fost membru al nomenclaturii comuniste în timpul lui Ceaușescu și un lider socialist până în 2005 - a obținut treptat putere mai mult decât oricare dintre predecesorii săi - inclusiv eu. În ultimul timp, el nu a mai arătat nici un respect pentru spiritul Constituție și prevederile sale. La începutul acestui an, Curtea Constituțională a decis că el a abuzat de poziția sa de președinte, prin urmare, fiind justificată procedura de suspendare inițiată de coaliția de guvernare, USL", explică Constantinescu.
"Sunt creștin-democrat, nu un socialist, așa că nu ar trebui să vă așteptați să-l apăr pe Victor Ponta, premierul României. Dar, în calitate de luptător anti-comunist și pentru libertate, nu pot accepta abuzul sistematic asupra Constituției, pe care îl face președintele Băsescu, prin respingerea lui de coabitare, hotărârea sa de a bloca reformele reale, intervențiile sale repetat în sistemul judiciar și eforturile sale de a împiedica lupta împotriva corupției. Acest punct de vedere este împărtășit și de o majoritate a românilor, care au votat pentru suspendarea lui, în speranța că aceasta va deschide ușile pentru modernizarea unei țări care are nevoie de schimbare.
Anticipând acest sentiment, Băsescu a schimbat Legea referendumului și a introdus un prag artificial de 50 la sută din alegătorii înregistrați pentru a valida rezultatul său. Deși 87.52% din cei care au votat în cadrul referendumului au fost de acord cu suspendarea lui, consultarea populară nu a fost validată, deoarece Băsescu a cerut public boicot - ceva care contrazice standardele democrației.. În plus, cel mai puternic aliat său în Europa, prim-ministrul maghiar, Viktor Orban a făcut la fel. Ca urmare, s-a înregistrat un absenteism și în rândul populației maghiare din România, care reprezintă 11% din totalul populației. Alegerea covârșitoare a poporului a fost astfel invalidaâ", notează fostul șef al statului.
"Congresul PPE, care s-a încheiat, a avut loc la București în timp ce pregătirile pentru campania electorală pentru alegerile din 9 decembrie sunt pe ultima sută de metri. Deși multe se pot schimba oricând într-o campanie electorală, semnalele arată că actuala coaliție de guvernare va rămâne și după alegerile parlamentare. Potrivit unui sondaj IRES, 63 la sută dintre români cred că USL va câștiga alegerile, în timp ce doar 24 la sută consideră că Băsescu și PDL sunt capabili să iasă victorioși la scrutinul din 9 decembrie".
"Astfel, președintele Băsescu trebuie să respecte voința poporului român și trebuie să coopereze, de asemenea, cu actuala coaliție de la guvernare pentru a se asigura că această criză politică nu continuă. Indiferent dacă noi, conservatorii, suntem de acord sau nu cu agenda politică a actualului, cred că trebuie să lăsăm la o parte părerilor personale pentru a asigura respectarea principiilor noastre democratice. Nu exista cu siguranță nici un moment mai bun sau loc pentru a se face auzite acestea decât la Congresul PPE de la București", mai scrie Emil Constantinescu.
"Criza politică din trecut a dus la o depreciere substanțială a monedei românești și a creat incertitudine pentru investitori. Euro-scepticism și sentimentele anti-germane, de asemenea, au crescut în mod substanțial în această vară în România, atunci când liderii de la Bruxelles și liderii germani au decis să treacă de partea lui Băsescu. Acest lucru nu este de natură să conducă la o Europă prosperă, puternică și unită și sper că nu se va întâmpla din nou. România este o țară pro-Europa și avem cu Germania relații economice și sociale, de foarte mult timp. Noi trebuie cu toții să participăm la consolidarea acestor legături istorice și la stimularea dezvoltării economice, însă nu putem realiza acest lucru decât respectând voința poporului român", încheie fostul președinte al României, Emil Constantinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu