Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, anunță cu regret trecerea în neființă, la 6 mai 2012, a marelui artist și intelectual Camilian Demetrescu, o pierdere inegalabilă pentru cultura românească și pentru cea europeană.
Pictorul și gânditorul Camilian Demetrescu s-a stins din viață la 6 mai în vila sa de la Gallese, provincia Viterbo, din Italia. ”Născut în 1924 la Buşteni, Camilian Demetrescu a absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, urmând şi cursuri de medicină şi de filosofie. Între 1950 şi 1969 participă la numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate, desfăşoară o intensă activitate publicistică şi de critică plastică, publică în 1966 volumul de estetică intitulat Culoarea - suflet și retină. În 1968 refuză ordinul "Meritul cultural", ca protest pentru politica culturală oficială. În 1969 cere azil politic în Italia, unde începe, în sensul cel mai adânc, o nouă viaţă şi ca om, şi ca artist.
Expozițiile sale din Italia și străinătate, începând din 1969, s-au bucurat de aprecierea cunoscătorilor, însă din 1977 se consacră cu profundă pietate şi credinţă artei de inspiraţie religioasă, devenind un artist de excepţie în lumea de azi, un filosof al penelului, vizionar şi înflăcărat de valori perene, purtător al unui mesaj esenţial pentru contemporanii săi şi pentru viitorime.
De altfel, o viziune generos ecumenică, izvorâtă din meditaţia pe marginea uneia din enciclicele lui Ioan Paul al II-lea, şi-a găsit expresia strălucită în proiectul monumental având drept temă reconstrucţia Corpului lui Hristos într-o singură Biserică: Hristos care ţine în mâna dreaptă Basilica “Sfânta Sofia” din Constantinopol şi în mâna stângă Catedrala “Sfântul Petru” din Roma.
În 1990, la Roma, i se conferă Premiul Internaţional "Labirintul de argint" (atribuit anterior scriitorului Jorge Luis Borges, teologului Julien Ries, filosofului Augusto del Noce), iar în 1991 - Premiul Internaţional "La Pleïade", acordat de Fundaţia “Adenauer” şi Parlamentul Italian. În anul 2000 preşedintele României îi conferă Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer, pentru contribuţia deosebită adusă promovării democraţiei şi culturii româneşti în lume.
După evenimentele din 1989, Camilian Demetrescu constituie în Italia "Comitetul Pro România", organizează transporturi de ajutoare (TIR), publică în două ediţii Biblia tradusă de Gala Galaction, pe care o răspândeşte în ţară. Consacră în Muzeul Memorialului de la Sighet un monument vizionar intitulat Învierea, Resurrezione, dedicat prizonierilor politici – o mare cochilie din care renaşte gândul liber pe care nici o închisoare nu-l poate înăbuşi. Se adaugă volumul de eseuri autobiografice intitulat “Exil. Încercările labirintului”, apărut în 1997, conferinţele de la Şcoala de la Sighet şi cele de la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti, un documentar monografic care i-a fost consacrat de TVR, seria de desene comentate intitulată “Dragonul şi utopia”, care urmăreşte firul utopiilor, de la Platon până la utopiile de azi, şi mai ales Expoziţia retrospectivă organizată la Bucureşti în 2000 din iniţiativa Ministerului Culturii şi Cultelor; toate acestea l-au impus definitiv pe Camilian Demetrescu în peisajul cultural românesc”.
Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, apreciază că ”prezenţă caldă, profund spiritualizată, Camilian Demetrescu a dăruit multora dintre noi privilegiul unei prietenii fără rezerve, care ne-a dat curaj în cele mai grele ceasuri ale istoriei recente. Absenţa lui ne e cu atât mai dureroasă nouă, celor rămaşi orfani de luminoasa lui prezenţă. Am însă convingerea că privirea lui senină şi înţeleaptă ne ocroteşte şi azi de undeva, din înaltul pe care gândul şi opera lui nu au încetat să ni-l vestească”, încheie cu regret Emil Constantinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu