Urmărește emisiunea live


Emil Hossu și Șerban Ionescu, printre actorii care vor primi stele, post-mortem, pe Aleea Celebrităților

aleea_celebritatilor
aleea_celebritatilor

Liviu Ciulei, Emil Hossu, Ion Lucian și Șerban Ionescu sunt marii artiști ai scenei românești care vor primi, post-mortem, stele pe Aleea Celebrităților din Capitală, în cadrul unui eveniment organizat, vineri, 14 decembrie, cu ocazia Sfântului Filimon, ocrotitorul făuritorilor de spectacole, în Piaţa Timpului.

Evenimentul, organizat de Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti şi Cocor, va debuta, la Mănăstirea Radu Vodă (Zona Unirii), cu Sfânta Liturghie cu slujba de pomenire a actorilor trecuţi la Domnul şi slujba de binecuvântare a celor vii, la ora 9.30, în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea teatrului şi filmului românesc va avea loc.

Începând cu orele 13.00, în prezenţa Primarului General al Municipiului Bucureşti, prof.dr. Sorin Mircea Oprescu, vor fi decernate, in memoriam, pe Aleea Celebrităţilor din capitală patru mari stele: Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu, Şerban Ionescu.

“Avem bucuria ca în preajma sărbătorilor de iarnă, în ziua de Sfântul Filimon, ocrotitorul făuritorilor de spectacole, să readucem în memoria publicului patru mari stele ce strălucesc deja în Galaxia Teatrului Românesc: Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu, Şerban Ionescu. În sufletele noastre se vor aprinde reflectoare de înaltă tensiune a emoţiilor ce vor clipi etern prin amintirile lor care vor rămâne vii în inimile noastre.”, declară George Ivaşcu, Directorul Teatrului Metropolis.

Decernarea celor patru stele se va face în prezenţa foştilor colegi, a prietenilor şi a rudelor artiştilor decedaţi. De asemenea, în cadrul evenimentului, rudele artiştilor vor primi “Placheta Bucureştiului” oferită de Primarul General al capitalei dar şi câte o stea din aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

“Acordam azi, in memoriam, stele pe Aleea Celebrităţilor celor 4 mari artişti: Liviu Ciulei, Emil Hossu, Ion Lucian şi Serban Ionescu. Deşi aceştia nu mai sunt printre noi, îi vom purta mereu în sufletele noastre, amintindu-ne cu drag de rolurile memorabile pe care le-au interpretat.”, a declarat Cătălina Toaxen, Director de repoziţionare şi expansiune Cocor.

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame), proiect cultural iniţiat de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi Cocor, găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România, precum: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Iurie Darie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Costel Constantin.

Născut la 7 iulie 1923, la București, și decedat la 25 octombrie 2011, la Munchen, în Germania, Liviu (Ioan) Ciulei a fost cea mai complexă personalitate pe care a avut-o vreodată teatrul şi filmul românesc, iar activitatea sa creatoare de peste 50 de ani a marcat atât arta scenică românească prin spectacole de anvergură naţională şi internaţională, dar şi lumea filmului românesc şi internaţional. Regizor, scenograf şi actor de uriaş talent, formator de trupă şi conducător de teatru, totodată important regizor şi actor de film, Liviu Ciulei este primul regizor român care a luat premiu la Cannes.

În 1963 se numără printre membrii fondatori ai Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), al cărei vicepreşedinte a fost până în 1968. După 1990, Liviu Ciulei a realizat la Teatrul „Bulandra”, al cărui director onorific a devenit, spectacolele “Visul unei nopţi de vară”, „Deşteptarea primăverii”, „Hamlet”, „Henric al IV-lea” şi „Şase personaje în căutarea unui autor”, desăvârşind astfel o carieră regizorală de remarcabilă longevitate. Şi încă ar mai fi putut lucra. Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase: Columbia University şi New York University.

Ion Lucian s-a născut la 22 aprilie 1924 şi a decedat la 31 martie 2012, la București. Actor, epigramist, scenarist, dramaturg, director al Teatrului Excelsior, Societar de onoare al Teatrului Național București, Ion Lucian debutează la doar 18 ani, în 1942 pe scena primului teatru al ţării, cu rolul Guliţă din spectacolul cu piesa "Coana Chiriţa", iar în 1945 devine absolvent al Academiei Regale de Teatru şi Muzică din Bucureşti. Din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra, iar la Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947 - 1952 şi 1956 - 1960.

Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990).

Pe 4 mai 2011, a fost inaugurat în prezenţa directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din Bucureşti, una dintre săli purtând chiar numele marelui actor, care a luptat pentru deschiderea acestei instituţii de cultură.

Actorul Emil Hossu a murit pe 25 ianuarie 2012, la vârsta de 70 de ani. Născut pe 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului, Emil Hossu se prezenta presei: "Sunt maramureşean după mamă, sălăjean după tată, dar stau în Bucureşti de foarte multă vreme".  Deși primele roluri retribuite le-a avut la teatrul radiofonic, Emil Hossu este cunoscut datorită carierei sale cinematografice, printre filmele în care a jucat numărându-se "Triunghiul Morţii (1999), "Une mère comme on n'en fait plus" (1997), "Punctul zero" (1996), "Straniul paradis" (1995), "Cel mai iubit dintre pamânteni" (1993), "Liceenii în alertă" (1993), "Oglinda" (1993), "Balanța" (1992), "Harababura" (1990), "Un Studio în căutarea unei vedete" (1988), "Să-ți vorbesc despre mine" (1987), "Cale liberă" (1986), "Totul se plătește" (1986), "Noi, cei din linia întâi" (1985), "Secretul lui Nemesis" (1985), "Vara sentimentală" (1985), "Eroii n-au vârstă" (1984), "Secretul lui Bachus" (1984), "Sosesc păsările călătoare" (1984), "Convoiul" (1981), "Bună seara, Irina" (1980), "Iarna bobocilor" (1977), "Regăsirea" (1977), "Toamna bobocilor" (1975), "Aventurile lui Babușcă" (1973) sau "Simpaticul domn R" (1969) etc.
Cu o figură impunătoare de-o frumuseţe nordică şi farmec răscolitor, cu o eleganţă şi voce timbrată, cu zâmbet suveran, a fost un cuceritor al inimilor femeilor din stal, cu un simţ al umorului fin şi cu o modestie rară, acest posesor al gloriei eterne a ridicat spectatorii la teatru în picioare la multe dintre spectacolele unde a jucat.

Şerban Ionescu a decedat pe 21 noiembrie 2012, în urma unei lungi suferinţe. Şerban Ionescu s-a născut pe 23 septembrie 1950 în Corabia. Din cauză că tatăl, pilot de vânătoare, era detaşat mereu în altă localitate, Şerban Ionescu şi-a petrecut copilăria între Braşov şi Caracal, unde tatăl său lucra. A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă şi după patru încercări a intrat la teatru.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa lui Amza Pelea şi la terminarea facultăţii a fost repartizat la Teatrul din Petroşani, unde a interpretat numeroase roluri precum: "Locţiitorul" de Horia Lovinescu, "Pluta Meduzei" de Marin Sorescu, regia Florin Fătulescu, "În căutarea sensului pierdut" de Ion Băieşu, regia Florin Fătulescu. Teatrul din Petrosani a fost o rampă de lansare pentru Şerban Ionescu, care a urmat să joace la Teatrul Mic şi Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, după care din 2001 a putut fi admirat în producţiile Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), al cărui actor a fost până la sfârşitul vieţii sale. În ultimii ani a jucat în spectacolele: "Dineu cu proşti", "Eduard al III-lea", "Livada de vişini" şi "Molto, gran' impressione", pe scena TNB.

Pe de altă parte, Şerban Ionescu a avut şi o intensă activitate cinematografică. În 1980 regizorul Mircea Mureşan i-a încredinţat ceea ce a fost considerat rolul vieţii sale: Ion, în filmul "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii". A mai jucat în numeroase producţii, precum: "Horea", "Pădureanca", "Furtună în Pacific", "Mircea", "Şobolanii roşii", "Meurtres par procuration Proxy Murders/ Meurtres par procuration", "Al matale, Caragiale", "Pacala se intoarce", "Om sarac, om bogat". În ultimii ani a jucat în filmele: "Umilinţă" (2011), "Websitestory" (2010), "Dincolo de America" (2008), dar şi în serialele de televiziune "Anticamera" (2008) şi "Fetele marinarului" (2008). Şerban Ionescu a murit la sfârşitul lui noiembrie, anul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel