Emil Hurezeanu susține că prin alegerea lui Klaus Iohannis la Președinția României a fost îndepărtat riscul de "orbanizare" al unui regim Ponta, ceea ce oferă mai multe garanții pentru stabilitatea democratică și geopolitică a țării.
„Dincolo de angajarea noastră geopolitică sigur că ar trebui să luăm în considerare și mijloacele noi pe care ni le oferă situația nouă în care am intrat. Nu mai avem acel început de echivoc sau acea mică oscilaţie, care putea să nu fie atât de periculoasă în sine, dar care putea fi citită agravant, din timpul vizitelor prea prietenoase chino-române, un fel de posibilitate de orbanizare a unui regim Ponta, fost prim-ministru și devenit președinte, dacă s-ar fi întâmplat în noiembrie anul acesta", a spus, vineri, Emil Hurezeanu, într-o ediție specială a „Jurnalului de seară" de la Digi 24.
El a menționat că destui observatori cred că capacitatea noastră de negociere ar fi fost exagerată și capacitatea de intransigență ar fi fost probabil diminuată. "Cu un guvern omogen, cu administrație și guvern omogene Ponta-PSD, ar fi existat riscuri de transformare într-un caz special, de graniță, limită, cum este într-un fel și Ungaria, cum este într-un fel și Turcia", a mai punctat analistul.
Iohannis la Președinție, o șansă pentru România
„Nu facem aici speculații, fantasmări de Jules Verne cu harta în față, dar, totuși, o anumită stabilitate democratică și o fermitate geopolitică și pro-euroatlantică sunt oarecum garantate mai mult prin alegerea lui Klaus Iohannis. Și cred că România, prin acest personaj, care evocă și o tradiție central-europeană de proiecții germane în partea noastră a Europei, istorice, geografice, și prin faptul că vorbește atât de bine engleză și germană, și prin faptul că are un nume comun cu Juncker, cu Merkel, cu cine vreți dvs, toate astea vor contribui, nu neapărat că aaa, avem un neamţ de-al nostru la Bucureşti, hai să-i dăm sau să-i luăm pentru că suntem între noi, nemții. Nu se întâmplă așa. Cred că dacă e să se întâmple ceva, e mai multă prudență. Să nu ne facem de râs, să nu creăm impresia că vom face un fel de club euroatlantic al originii germane, dar investitorii germani vor veni", a punctat Emil Hurezeanu.
Reliefând modul de lucru al lui Klaus Iohannis la Sibiu, Hurezeanu consideră că acesta poate fi extins și la nivelul întregii țări. "Așa cum un primar german la Sibiu a reușit o anumită stabilizare a pieții, n-aș spune că birocrația sau corupția sunt românești și stabilitatea, corectitudinea sunt nemțești. Dar dacă ai un primar neamț care îți spune îți iau 2 lei pe regie și pe canalizare și pe curent, pe când celălalt te lasă să aștepți un an și până nu plătești de 10 ori mai mult la început și apoi 10 lei, nu te lasă să intri. Și aunci, cutare oraș din restul țării a rămas fără investitori, pe când Sibiul are cel mai mic șomaj din România, și cu investitori de primă mână, nu doar germani. De ce n-ar face acest om și la nivelul întregii țări ce a făcut la Sibiu? E o șansă. De stabilitatea economică și socială a țării depinde și stabilitatea de securitate și geopolitică a unei țări în condițiile date", a conchis Emil Hurezeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News