Emil Hurezeanu, plan 2015, Sibiu: Mă pregătesc să pledez pentru Nepomuk

Emil Hurezeanu își propune pentru anul 2015 un proiect nou pentru Sibiu.

Potrivit turnulsfatului.ro, Emil Hurezeanu își propune să militeze pentru readucerea statuii Sfântului Nepomuk în Piața Mare din Sibiu, aflată în prezent în curtea interioară a casei parohiale romano-catolice.

"Mă pregătesc să pledez pentru Nepomuk, care e sfântul tăcerii și nu poate vorbi. Este un oraș cu ortodocși și protestanți, dar cu tot respectul pentru transformările făcute în timp, Nepomuk este un simbol al tuturor, ne apropie de Praga, ne apropie de Italia. Avem acea fântână care țâșnește din pământ din când în când, ca jetul răspândit de acel copil, Manneken Pis, din centrul orașului Bruxelles, dar noi îl avem pe Nepomuk. Și poate îl vom avea iar. Poatem vom avea și noi grijă de Nepomuk, pentru că și Nepomuk a avut grijă de acest oraș. L-au înlăturat comuniștii în 1948 și de atunci l-am uitat", a propus Emil Hurezeanu în urmă cu câteva săptămâni, în cadrul unei reuniuni a Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului. 

Sf. Nepomuk este simbolul contrareformei catolice iniţiată în Transilvania odată cu intrarea acesteia sub dominaţia habsburgică la începutul secolului al XVII-lea.

Statuia a fost realizată în 1734, probabil de către un artist occidental, la cerinţa expresă a contelui Wallis, reprezentantul Imperiului Habsburgic în Transilvania.

Amplasarea statuii în Sibiu nu a fost primită cu entuziasm de majoritatea populaţiei oraşului legaţi de credinţa lutherană. După 1949, comuniștii au mutat statuia în curtea interioară a Palatului Brukenthal unde a rămas până în 1987, când a fost strămutată în curtea interioară a casei parohiale romano-catolice.

Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât, fiind aruncat în Vltava de pe „Podul Carol", deoarece a respectat secretul sacramental al spovezii și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soția regelui. Canonizat în 1721, Ioan Nepomuk este patronul protector al: boemiei, preoților, corăbierilor, plutașilor și morarilor, podurilor, al celor care păstrează o taină. 

Emil Hurezeanu: Gestul lui Klaus Iohannis de a-și ține mâna la inimă când se cântă imnul e acceptabil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel