Europarlamentarul Emilian Pavel a explicat, la Antena 3, de ce Laura Codruța Kovesi nu mai este favorită în cursa pentru funcția de procuror general european. Favoritul europenilor pentru această funcție e candidatul Franței, Jean-François Bohnert, cu 50 de voturi. În comparație, Kovesi a adunat doar 29 de voturi.
„Detalii cu privire la motivele pentru care doamna Kovesi nu a luat poziția întâi, deci nu a confirmat acel loc întâi acordat de acea comisie așa-zis independentă, nu le cunoaștem. Noi, în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, le-am trimis tuturor celor trei candidați trei întrebări pentru a pregăti audierea din 26 februarie. Acea audiere e extrem de simplă. Fiecare candidat are 5 minute să își expună intențiile, după care pur și simplu 9 minute avem noi timp să punem întrebări, limitat pe fiecare grup: Grupul Popular - 2 minute, noi, de la Socialiști - 2 minute, iar restul fiecare câte un minut, după care se încheie totul. Practic, viitorul procuror general europeran are timp să răspundă 2 minute la fiecare întrebare, deci 18 minute plus acele 5, în total 23 de minute”, a declarat oficialul european la Antena 3.
Emilian Pavel a vorbit și despre întrebările transmise celor 3 candidați la funcția de procuror general european:
„Întrebările trimise sunt:
1. Puteți descrie motivul pentru candidatura dvs. și de ce considerați că sunteți pregătit pentru această funcție? Puteți prezenta cariera dvs. profesională de dinainte și rezultatele obținute în lupta împotriva fraudei și corupției?
2. Puteți să prezentați ideile dvs. de organizare a următorului Parchet General European și direcția activităților dvs.? Cum vedeți birourile din fiecare stat membru și comunicarea cu procurorii delegați? (Pentru că ceea ce a făcut domnul Toader cu acea ordonanță a dat cadrul legal pentru numirea fiecărui procuror din România care va participa acolo.)
3. De când Parchetul General European este înființat și funcțional, va trebui să conlucrați cu diferite instituții europene. Cum vedeți colaborarea cu statele care nu participă (pentru că participă doar 22 de state la acest mecanism), respectiv cum va colabora implicit cu OLAF, Euro Zum și Europol?
Cei trei au răspuns și am primit cele trei răspunsuri în jurul orei 18.09. În presa din România documentul cu răspunsurile dnei Kovesi a apărut mai repede, lucru pe care l-am considerat puțin ciudat, pentru că noi, ca membri, va trebui să evaluăm răspunsurile și să ne formulăm alte întrebări până în data de 26 februarie. Dar, în fine, suntem obișnuiți cu aceste scurgeri de informații în presă”.
Se va reuși răsturnarea votului? „Nu cred neapărat că se va putea răsturna acest vot pentru că este o diferență mare de aproape dublu, 21 de puncte îi despart pe francez și pe doamna Kovesi și candidatul german. Dar orice se poate întâmpla pentru că e o decizie, din nou, netransparentă. După audierea din 26 februarie, de la ora 15.00 - ora Belgiei, care va dura probabil până în jurul orei 17.00, pe 27 februarie se vor întâlni din nou acei coordonatori politici ai grupurilor din Comisia LIBE și vor lua o decizie. Iar acea decizie nici nu știu dacă trebuie explicată. Ateptăm încă minuta de la întâlnirea de ieri, minută care ni s-a promis cel târziu pentru vineri, în care să vedem și noi totuși cum s-a decis și care au fost argumentele pentru care acestă decizie importantă, adică primul procuror general european, nu a fost dusă în plen, nu a fost dusă nici măcar la votul comisiei LIBE. Există o autoritate de protecție a statelor la nivel european și acea autoritate are un șef din Italia. Cred că e foarte important ca această instituție nou înființată să nu fie decredibilizată de la început de un proces netransparent”, a adăugat europarlamentarul Emilian Pavel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News