Emisiile de gaze cu efect de seră, reduse cu două treimi în România în ultimii 33 de ani. Mesajul lui Klaus Iohannis

Administraţia Prezidenţială
Administraţia Prezidenţială

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 20 septembrie 2023, la New York, Statele Unite ale Americii, o intervenție în cadrul Summitului privind Ambițiile Climatice.

"Din 1990, România și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, multiplicându-și în același timp PIB-ul. În prezent, România are unul dintre cele mai scăzute niveluri de astfel de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Ne angajăm ferm să accelerăm în continuare atingerea țintei net-zero emisii!

România va elimina treptat cărbunele până în 2030 și va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032. Două miliarde de euro au fost angajate recent la nivel național pentru generarea, stocarea și transportul de energie regenerabilă, precum și pentru eficiența energetică, prin REPowerEU. România găzduiește unele dintre cele mai mari centre europene de formare pentru tehnicieni în energie regenerabilă, inclusiv din țări în curs de dezvoltare.

România este, de asemenea, o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producția de panouri și baterii solare. Interacțiunile mele diplomatice cu lideri din America Latină din această primăvară au consolidat dialogul nostru privind economia circulară și abordarea tranziției verzi.

Dragi lideri,

Suntem martori la intensificarea impactului devastator al schimbărilor climatice. Trebuie să facem mai mult pentru a proteja statele și comunitățile vulnerabile. Mediul și schimbările climatice vor constitui o prioritate pentru asistența oficială pentru dezvoltare a României pentru următorii 4 ani.

România a construit în ultimii ani o rețea de parteneriate internaționale privind situațiile de urgență și răspunsul la dezastre, contribuind la consolidarea sistemelor de avertizare timpurie.

În perioada următoare, vom extinde această rețea cu mai multe țări din Africa, America Latină și Caraibe.

România lucrează, de asemenea, pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice și pentru îmbunătățirea accesului la alimente în întreaga lume. Având în vedere succesul nostru în Malawi și Tanzania, ne propunem să extindem astfel de programe în următorii doi ani, în special în țările africane.

Doamnelor și domnilor,

Schimbările climatice nu cunosc granițe naționale și nicio țară sau cetățean nu sunt feriți de impactul lor. Să fie clar, trebuie să fim îndrăzneți în deciziile și acțiunile noastre!

Vă mulțumesc!", a declarat preşedintele Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel