Joi seară, la emisiunea "Jocuri de putere" realizată de Rareș Bogdan a fost luată în discuție Legea dării în plată.
Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, a afirmat în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, că Banca Naţională nu este nici mamă a băncilor şi nici protector al consumatorilor. "Protecţia consumatorilor o realizează ANPC. Banca Naţională nu este mama băncilor, este supraveghetor, adică trebuie să se asigure că banii deponenţilor sunt protejaţi de bănci. Noi atunci când intervenim, intervenin în interesul statului. Am ajuns acum într-un paradox, noi cerem să fie apăraţi pe cei cu credite mici şi ei (iniţiatorii legii, n.r.) vor să îi apere pe cei cu credite de 1 milion de euro", a explicat Bogdan Olteanu.
[citeste si]
În acelaşi timp, unul dintre iniţiatorii legii, Daniel Zamfir, a spus că problema neconstituţionalităţii nu se poate pune întrucât preşedintele României avea posibilitatea să atace legea la Curtea Constituţională şi nu a făcut-o. "De ce? pentru că există deja o decizie a Curţii privind neconstituţionalitatea unei legi", a spus acesta, scrie Realitatea.net.
Conform acestuia, şi ANPC a emis nişte puncte de vedere legate de modificarea Legii dării în plate, printre acestea numărându-se faptul că legea ar trebuie să se aplice şi la creditelor în derulare şi că retrimiterea legii nu are legătură cu restrângerea aplicării acestei legi.
Daniel Zamfir: Prima casă ajută băncile!
În acelaşi timp, unul dintre iniţiatorii legii, Daniel Zamfir, a spus că problema neconstituţionalităţii nu se poate pune întrucât preşedintele României avea posibilitatea să atace legea la Curtea Constituţională şi nu a făcut-o. "De ce? pentru că există deja o decizie a Curţii privind neconstituţionalitatea unei legi", a spus acesta.
Conform acestuia, şi ANPC a emis nişte puncte de vedere legate de modificarea Legii dării în plate, printre acestea numărându-se faptul că legea ar trebuie să se aplice şi la creditelor în derulare şi că retrimiterea legii nu are legătură cu restrângerea aplicării acestei legi.
Legat de problema programului Prima Casă, acesta a spus că programul poate continua dacă Guvernul vrea să îl continue. "Prin Prima Casă, Guvernul, de fapt, să ajute băncile, nu cetăţenii", a precizat Daniel Zamfir, adâugând că este foarte util să continuăm un program care să sprijine tinerii să aibă acces la locuinţe, însă nu Legea dării în plată este cea care îl pune în pericol.
Mircea Coșea: Legea trebuie rescrisă
În acelaşi timp, profesorul Mircea Coşea a afirmat că ideea cu care vine Legea dării în plată este bine venită, însă proiectul este scris foarte prost. "Trebuie rescrisă, dar păstrând ideea. Legea una este una de reparare. Legea trebuie scrisă astfel încât să ajute oamenii care şi-au pierdut casa. De ce nu sunteţi de acord să rămână doar locuinţa în care omul locuieşte? De ce vreţi să includeţi şi terenurile şi casele de vacanţă? Aceste lucruri dau suspiciuni", a declarat acesta.
Mircea Coşea a mai explicat că după părerea lui trebuie să se aplice şi creditelor în derulare. "Oamenii aştia care sunt daţi afară din casă trebuie apăraţi de cineva. Dacă mergem cu toată lumea, banca nu va putea suporta...trebuie să crească avansul. Legea e necesară, dar altfel scrisă, să nu mai apară suspiciuni", a spus Mircea Coşea.
Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Bank, spune însă că Legea dării în plată ar trebui să nu se aplice contractelor de credit în derulare. "Cine mai poate avea încrederea într-un contract dacă vine legiutorul şi îl încalcă", a precizat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News