Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că doreşte ca problema "exceptărilor" cerute în Statele Unite pentru industriile europene ca parte a planului lor de subvenţii masive pentru climat (IRA) să fie "soluţionată" până în prima jumătate a anului 2023, notează AFP.
"Pentru mine, până la începutul anului viitor, trebuie să fi reuşit să rezolvăm acest subiect", "trebuie să fi finalizat aceste subiecte", a spus preşedintele francez presei la New Orleans, a doua zi după o întâlnire cu omologul său american, Joe Biden, la Washington.
În ajunul vizitei sale la Casa Albă, el a considerat "super-agresive" subvenţiile şi creditele fiscale masive prevăzute pentru vehicule electrice, baterii sau proiecte de energie regenerabilă "made in SUA" de Inflation Reduction Act (IRA), planul pentru climat de 420 de miliarde de dolari al lui Joe Biden aprobat în vară.
Franţa a spus că speră să obţină exceptări.
Joi, preşedintele american s-a declarat gata să corecteze "defectele" legii sale, pe care a apărat-o, totuşi, cu toate forţele, fără a menţiona clar exceptări şi trimiţând orice eventuale concesii la lucrări tehnice.
Potrivit lui Emmanuel Macron, "discursul său sincer cu preşedintele Biden" a dat roade.
"Era de datoria mea să ţin (acest discurs) ca european, nu doar în numele Franţei", ci "al întregii Europe", a spus el.
"Înainte să mă implic, nu exista nicio dezbatere la noi", nici "aici", în Statele Unite, a adăugat Emmanuel Macron.
Mai multe voci europene şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu consecinţele IRA asupra industriei de pe vechiul continent, printre care comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, care ameninţase la începutul lui noiembrie că "va merge în faţa OMC".
"Acum toată lumea vorbeşte despre asta, este un lucru bun. Scopul este ca Uniunea Europeană (...) să poată avea exceptări. Ceea ce am încercat sa-i demonstrez preşedintelui Biden este că este bine pentru Statele Unite ale Americii şi este bine pentru noi", a pledat el.
Preşedintele Emmanuel Macron a estimat că discuţiile se îndreaptă spre "exceptări" pentru ceea ce "produce" industria europeană, "cum au avut ţările din regiune", şi anume Canada şi Mexic, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News