Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, cere discutarea reformării Spațiului Schengen.
Emmanuel Macron susține o mai bună colaborare a statelor membre pentru a proteja mai bine frontierele din spațiul Schengen.
În calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene, Emmanuel Macron, azi, 2 februarie 2022, și-a susținut planul de reformare a spațiului Schengen și programul său de gestionare a migranților în Europa.
Referindu-se la „criza geopolitică excepțională” și „amenințările legate atât de conflictele învecinate, cât și de riscurile teroriste”, Emmanuel Macron consideră că este necesară „reluarea controlului asupra granițelor Europei” cu „măsuri mai drastice”.
„Schengen a fost conceput într-un moment foarte diferit de cel de astăzi, înainte de apariția terorismului pe pământ european, înainte de reluarea foarte puternică a imigrației în urma crizei libiene […] și înainte de o transformare care este în curs, una care face imigrația o formă de armă hibridă a puterilor care vor să ne destabilizeze”, a spus Emmanuel Macron.
Președintele Republicii a trasat liniile principale ale planului său de reformare a spațiului Schengen, pe care dorește să-l politizeze mai mult. Potrivit acestuia, Schengen trebuie să fie o „zonă condusă politic” prin înființarea unui „Consiliu Schengen” cu un coordonator care s-ar reuni în mod regulat. Emmanuel Macron ar dori ca acesta să fie pus în aplicare cât mai curând posibil, până la începutul lunii martie.
De asemenea, Macron dorește să consolideze protecția frontierelor externe ale Europei, reiterându-și dorința de a crește personalul Frontex (agenția europeană de supraveghere a frontierelor externe) la 10.000 până în 2027, .
Președintele Consiliului Uniunii Europene dorește și crearea unui mecanism de reacție rapidă, aripa armată a spațiului Schengen. Aceasta este ceea ce am făcut improvizat la granița cu Lituania și Polonia, a spus în special Emmanuel Macron.
Totodată, Emmanuel Macron dorește să sistematizeze înregistrarea persoanelor care sosesc pe pământ european „pentru a gestiona procedurile mai eficient și mai rapid dar și pentru a ne putea proteja atunci când persoane periculoase intră pe aceste rute migratorii”, a spus el. „Când femeile și bărbații sunt pe pământul nostru, interesul este că suntem bine organizați colectiv pentru a acorda azil celor care sunt eligibili cât mai repede posibil , iar pe cei care nu sunt eligibili să-i trimitem înapoi în țara lor”, a continuat el.
Emmanuel Macron dorește șu să instituie un „mecanism de solidaritate” prin care țările UE să se angajeze să distribuie migranții, în special după salvările pe mare, sau cel puțin să contribuie financiar la primirea acestora. O cerere refuzată până acum de țările din Est. Emmanuel Macron a asigurat că este nevoie de sprijin financiar, logistic, material și uman pentru statele membre care „dețin granițele” externe, a precizat el în fața miniștrilor europeni.
„Astăzi, imigrația economică legală nu este organizată de partea britanică și instruirea azilului prin mijloace legale nu este pregătită”, a mai zis președintele francez, referitor la situația din Calais, unde imigranți mor încercând să treacă Canalul Mânecii pentru a ajunge pe teritoriul britanic. .
Emmanuel Macron a subliniat necesitatea „refacerii unei relații bilaterale cu britanicii, astfel încât acestora să le convină să gestioneze împreună cu europenii calea către azil legal și să aibă o voce mai transparentă pentru migrația economică pe teritoriul lor. Nu este un subiect între Franța și Regatul Unit, este un subiect între europeni și britanici”, crede Macron, potrivit Ouest-France.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu