La câteva ore de la aterizarea în China, miercuri, președintele francez Emmanuel Macron a clarificat unul dintre principalele obiective ale vizitei sale – asigurarea că Beijing joacă un rol în atingerea păcii în Ucraina.
”China, cu relația sa strânsă cu Rusia, care a fost reafirmată în ultimele zile, poate juca un rol major”, a spus el membrilor comunității franceze de la Paris. ”Suntem de acord cu totul cu planul Chinei?” a spus el, referindu-se la planul de pace în 12 puncte al Chinei, dezvăluit în februarie. — Nu, spuse el. ”Oricum arată... voința de a juca un rol responsabil și de a încerca să construiască o cale către pace.”
În discursul său adresat comunității franceze miercuri, președintele francez și-a apărat convingerea că Europa ar trebui să se angajeze cu China. ”Noi, europenii, am greși dacă lăsăm Rusia să fie singura națiune europeană care vorbește cu China”, a spus el.
Dar mișcarea sa de a include China în discuțiile de pace a fost întâmpinată cu scepticism în multe părți.
În special, planul de pace al Chinei a atras criticile pentru că nu a descris războiul drept o invazie rusă și pentru că a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.
Pe de altă parte, șeful NATO, Jens Stoltemberg acuza China că ”refuză să condamne agresiunea Rusiei, face ecou propagandei Rusiei și susține economia Rusiei”, avertizând că orice mișcare a Chinei de a oferi sprijin Rusiei ar fi o ”greșeală istorică cu consecințe profunde”, potrivit Politico.
Cele două țări, a avertizat el, au intensificat patrulele militare comune, în timp ce China a achiziționat rachete nucleare cu rază lungă de acțiune și a reprimat drepturile democratice. ”Comportamentul asertiv al Chinei reprezintă o provocare pentru interesul nostru, valorile și securitatea noastră”, a declarat el.
Creșterea asertivității geopolitice a Chinei și apropierea de Rusia vor fi un punct central al întâlnirii de joi dintre președintele francez, liderul chinez, Xi Jinping și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – o vizită care este urmărită îndeaproape la Washington, unde administrația Biden a îmbrățișat o poziție de ”șoim” față de Beijing.
Într-un interviu acordat publicației Politico, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a precizat că orice plan de pace propus de China care permite stăpânirea Rusiei asupra oricărui teritoriu ucrainean – inclusiv Crimeea – nu este un început.
”I-am spus omologului meu chinez, că există un lucru care este cu adevărat fundamentul comun pentru politica lor externă și politica noastră externă: este principiul integrității teritoriale”, a spus el. ”Deci, orice puteți face pentru a restabili pacea care va respecta integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional este binevenit. Fiecare concept de pace care se bazează pe un principiu diferit va fi respins.”
În mod similar, secretarul britanic de Externe, James Cleverly, a declarat pentru Politico că, deși există ”anumite elemente” în planul pe care Marea Britanie îl susține, Marea Britanie ar dori să vadă China ”respectând aceste declarații și lucrând efectiv pentru a cere asta”.
”În cele din urmă, l-am văzut înainte pe Putin încheind acorduri pe care nu le-a respectat. Și părerea noastră este că până când vom vedea angajamente credibile față de aceste principii, rămânem sceptici cu privire la intențiile lui Putin”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu